Зима

Зима
Пролет

21 ноември 2021 г.

Българската общност в Крим покани Румен Радев да посети полуострова

Ако президентът на България реши да посети руския Крим, аз съм сигурен, че ще му бъде оказано топло и сърдечно посрещане.“ 

 

Ръководителят на Кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер заяви, че президентът на България Румен Радев трябва да посети руския Крим, където ще бъде посрещнат топло и сърдечно.

По-рано украинското външно министерство извика българския посланик в Киев и очаква от президента Румен Радев да опровергае думите си за руския Крим. Според украинското издание „Гордон“, в четвъртък по време на предизборните телевизионни дебати Радев е казал, че Крим „сега е руски“.

„Славянската писменост и православието са дошли от Балканите. Ето защо и признаването на Крим като законна и неразделна част от Русия би трябвало да дойде от Балканите. Ако президентът на България реши да посети руския Крим, аз съм сигурен, че ще му бъде оказано топло и сърдечно посрещане“, каза за РИА Новости Абажер, цитиран от Frognews.bg.

По думите му българската общност и като цяло всички кримчани ще бъдат доволни от посещението му, което ще постави основата за изграждането на силни и надеждни руско-български отношения.

Повод за поканата се думите на Радев по време на тв дебата с проф. Анастас Герджиков, че „в момента Крим е руски“, а санкциите срещу Русия не дават резултат.

„Колко години нямаме промяна и ефект от тези санкции? Заради това и ЕС вече търси прагматични подходи как да се решат тези проблеми. Германия извършва огромни инвестиции в Русия. Как стават тези неща? С прагматична политика. Да не забравяме и, че Русия е фактор в борбата с тероризма“, заяви Румен Радев на президентския дебат по БНТ в четвъртък.

Ден по-късно украинското външно министерство привика посланика ни в Киев Костадин Коджабашев, за да му предаде позицията на държавата "за некоректността и недопустимостта на изказванията на президента на България Румен Радев относно Крим.

Крим стана руски регион през март 2014 г. след референдум, проведен след държавния преврат в Украйна. Москва многократно е заявявала, че жителите на полуострова са решили да се върнат в Русия по демократичен начин, в пълно съответствие с международното право и Устава на ООН. Както президентът на Руската федерация Владимир Путин многократно е заявявал, въпросът за Крим е окончателно закрит.


Няма коментари:

Публикуване на коментар