Зима

Зима
Пролет

26 ноември 2021 г.

Корупцията и монополите убиват...

България не е в Европа. Това е. Монополът и корупцията, беззаконието и алчността убиват хора, струват човешки животи! 

 

"Корупцията и монополите убиват..." - вероятно е тежко заглавие, особено в този момент. 

Но искам да ви разкажа една история. Истинска. От преди две години. 

Като депутат от 12 МИР Монтана, бях приел като задача да работя усърдно за региона. Отдаде ми се възможност да привлeка чуждестранен инвеститор. Сериозен, значим. От съседна Турция. Металообработваща компания, основно в пътното строителство. Взех си отпуск, за да не ангажирам настоящата ми работа пряко. 

Отидох на място, в Бурса, със собствени средства. Те бяха изпълнили като метални конструкции един от мостовете над Босфора и отсечката Истанбул-Бурса с пътни мантинели, които никога през живота си не бях виждал в България. Запознах се с производството и с желанието им за инвестиция - около 20 млн. евро, изцяло нов завод, в България, Северозапада, Монтана, Бойчиновци, Лом - според техните проучвания. Суровината им пристига по река от Украйна, над 50% от пазарите им са в Германия и средното течение на Дунав, ЕС е интересен за тях като възможност за бизнес - всичко е наред. 

Ентусиазъм, въодушевление, гордост. Поканих ги, подготвих срещите, стисках палци. Настъпиха часове за откровения, след видимото им разочарование от това, което видяха - като инфраструктура, като възможности, като база, като възможност за работна ръка, кадри, образование, логистика... Собственикът на компанията, достолепен и уважаван, сериозен мъж ме хвана за ръката и ме попита - "Европа с нещо помага ли ви, тук положението не е добро..." Мисля, че разбра отговора по изражението ми. 

Заминаха си, не останаха. Но по-важното е друго, това което искам да ви кажа от самото начало. В часовете на откровения разбрах защо са "стигнали" до Северозапада. Месеци преди това са избрали Пловдив, има защо. Подготвили сe за закупуване на терен, осигурили са средствата. 

Дошъл обаче техен познат, приятел. Изпратен за вестоносец. Не правете нищо, не купувайте, не помисляйте и да строите и да инвестирате - прави ви се услуга, предупредени сте овреме, да не харчите пари. Това е жест на добра воля. Нищо не може да правите в България - в България всички мантинели и съоръжения се правят само от една фирма - няма кой да допусне с вашата технология да произвеждате тук. Ако от най-високо място разрешат - може, иначе не. Ако искате - дайте цена, стойте си в Турция, каквото ви поръчаме, ще го правите. Производство и конкуренция тук, няма начин. Чужденци, в чужда държава, уж европейска - ама какво да правят - когато си в Рим прави като римляните... 

Наивно помислили, че "забраната" важи само за региона на Пловдив, уви - скоро разбрали цялата "картинка". Един производител, един доставчик, един единствен и никой друг - колкото мантинели произведе - толкова. С каквото качество - такова. За всички търгове. Мантинелите на съседите изглеждаха като космически кораб, в сравнение с нашите - изкривени, захабени, ръждясали и огънати. Деликатно ми обясниха, че нашите не отговарят на никакъв съвременен стандарт - ако те си позволят да положат нещо подобно, вероятно биха ги арестували, а компанията би приключила. 

Спете спокойно, тръгнаха си отдавна, не гледат вече към България. Отдавна работят с Европа директно. Не и с България. Защото България не е в Европа. Това е. Монополът и корупцията, беззаконието и алчността убиват хора, струват човешки животи!


Атанас Костадинов

Няма коментари:

Публикуване на коментар