Зима

Зима
Пролет

15 декември 2021 г.

Проф. Нина Дюлгерова: С пандемията започна прехода към новия свят

"Два са основни компонента – социална изолация и категорично включване в дигиталното пространство като образование, като работа, като обслужване, като комуникация."

 

 

“Всеки, който се интересува от глобална политика, няма как да не забележи, че 2021 година се очертава като един своеобразен водораздел, който поставя много ясни и ярки граници между миналото и бъдещето.

Това каза по БНР проф. Нина Дюлгерова, експерт по международни отношения.

"От миналата година, когато беше обявен Covid-19 като световна пандемия, започна прехода към новия свят. Той е свързан с това, че основните мерки, които бяха унифицирани като политика с различна степен на активност и налагане, бяха свързани с два основни компонента – социална изолация и категорично включване в дигиталното пространство като образование, като работа, като обслужване, като комуникация.

Вторият момент, който не трябва да се забравя – огромно количество различни видове ваксини, които в един момент бяха ориентирани към пожелателна форма на приемане. Експериментът е свързан с това – всеки ден по 24 часа да се говори колко са починалите в целия свят, разболели се и оздравели."

Миналото

"През ХХI в. през последните 20 години на практика глобалното задкулисие се опита да събере в едно етнос и религия, след като обяви за глобален противник Арабския свят с ислямска идеология.

ХХI в. категорично се очертава в своите две десетилетия като т.нар. “енергиен век“, който също доведе до преструктуриране в геополитическото пространство. В момента приключва един 100-годишен експеримент, който започна от началото на Първата световна война, когато три държави от Европа – Кайзерова Германия и Руската империя и новата държава САЩ влизат в експеримента, наречен – “кой ще бъде първи“ и върху каква основа ще се развива светът."

"От 2003 г. започна разпадането на Третия свят, който се концентрира в края на 2009 г. в .т.нар. “арабска пролет“.

От 2016 г можем да кажем, че започна и разпадането на третия сегмент от Студената война – Западният блок. Колкото и да се коментира, че Байдън критикува политиката на своя предшественик. Ако разгледаме нещата във външнополитически план, нищо не се е променило в контекста на основните параметри. Имаме и един нов елемент, който не може да бъде елиминиран, това е Китай."


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар