Зима

Зима
Пролет

24 декември 2021 г.

То джипът му само да беше клониран!

Дай, Боже, всекиму изпитанието да преживее второ десетилетие, вързан на парламентарната хранилка в клонираната ни демокрация 

 

Брей какъв ефект постигна граничният казус с джипа на бившия финансов министър Владислав Горанов. Не е за вярване заявеното броени дни по-късно от НАП. Чете човек и сънува наяве.

"Национална агенция за приходите стартира кампания спрямо лица, лизингополучатели на леки автомобили. В хода на кампанията ще се извърши анализ на вида на леките автомобили, предоставени на лизинг, размера на заплатените лизингови вноски от страна на лизингополучателите и съпоставянето им с декларираните от тях доходи. Заедно с тези мерки НАП ще продължи наблюдението на лица, закупили автомобили от висок ценови клас. Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство", обявиха от приходната агенция.

И вътрешният министър Бойко Рашков разпореди проверка за поведението на граничните полицаи, които първо отказали, а после пуснали Горанов зад граница. Според Рашков "случаят не е толкова елементарен и възниква въпрос, ако има клонирана кола, коя е клонинг, коя е оригинал и коя къде се намира".

Да ни прощава новата власт, но заявката надхвърля пределите на въображението. Най-малкото защото скъпите возила са най-отличителния белег на необяснимите богатства. Там и без проверка всичко е ясно, та какво ли ще излезе, ако наистина вземат да проверяват. Отговор: това, което знае всяко дете.  

И, докато ГЕРБ дебнат дали обект на проверка не са само техни кадри, трябва да признаем, че специално на Горанов му се понасъбра. Проверяваха го преди време за луксозния апартамент от кръстника, в който живее безплатно.

Ревизираха и консултантската му фирма, но консултантите у нас с лопата да ги ринеш - особено онези с неотносима към трудовия им стаж експертиза. За резултатът от ревизията нищо повече не се чу, затова взехме да се опасяваме дали и проверките на всички прежде управляващи у нас също не са били клонинги. И с дължимия кредит на доверие предлагаме промяната в тази насока да продължи от приемниците им, т.е. новите управляващи, с проверки в оригинал.

Да речем с ролята на Горанов в клонинговото управление на кризата "КТБ", в която бяха отмъкнати 4-5 милиарда. Или в клонинга на данъка върху хазарта, с който бившият пазител на държавната хазна я лиши от едни 700 милиона. Или да се проверят резултатите от афишираните при финансовото му министерстване проверки и акции във връзка със скъпи имоти, офшорни сметки, "Майбаси", "Бентлита", "Ферарита" и "Ролс-Ройси". Но да не прекаляват "новите" - с оглед на тънката чувствителност на бившия депутат и министър към финансовия му статус. Зер помни се откровението на експремиера Бойко Борисов от опозиционната за него 2014 г. за причината, прокудила Влади от парламента.

"Влади Горанов ми е като дете. Дойде при мен и ми каза: „Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лв. и дните ми минават безсмислено. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам?"

Няма да го спирам, има път за развитие. Да се стои в този парламент е изпитание. Защо да го хабя, защо да го държа вързан? И аз не издържам, и аз се колебая дали да не изляза от парламента. Като стоиш в тази гмеж, и ти се опръскваш. Този парламент генерира само омрази!", рече тогава Борисов, недокъпан все още от народната любов.

Дай, Боже, всекиму изпитанието да преживее второ десетилетие, вързан на парламентарната хранилка в клонираната ни демокрация.


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар