Зима

Зима
Пролет

22 декември 2021 г.

Скъпи, жалки мисирки, ето защо Гешев трябва да си ходи

Гешев е този, който в момента крепи стария режим на Борисов и подклажда надеждите на статуквото и мафията за реванш... 

 

Напоследък се натрапват няколко опорки за Иван Гешев. 

Мисирките от ГЕРБ повтарят като опиянени, че били за реформа в правосъдието, но махането на Гешев и Цацаров е „стани, че да седна аз“. Медийните мисирки поднасят тази глупост под формата на въпроса: Не се ли фокусирате прекалено в Гешев? Питат и мигат, мигат - аха да си помисли човек, че имат мозъчна дейност...

Особено това проличава по време на интервюта и питания към правосъдния министър Надежда Йорданова. Забележително е спокойствието, с което тя аргументира позицията на партиите от коалиционното споразумение.

Основанията наистина са много, но ще се спра на някои от тях, които са по-близо до реалния живот и може би по-лесни за възприемане от мисирките – политически, медийни и всякакви други. Мисирки да искате…

Сотир Цацаров и Борисов създадоха модела „прокуратура и власт – единни“. Първо това пролича в замазването на делото за скандалните бюлетини от печатницата в Костинброд. Те бяха наистина подготвени за манипулиране на изборите, което заяви тогава сам Цацаров, но след като Борисов стана премиер, той набързо се отметна.

Цацаров и Борисов въведоха „практиката“ да се срещат в сряда и да си хортуват като авери.

Иван Гешев първо бе заточен в Перник за няколко месеца и върнат, за да изпълни важна „мръсна поръчка“ – да води делото за фалираната с мощната помощ на прокуратурата КТБ и да опъне „чадър“ над разграбването на активите на банката. И той се справи брутално. 

Под същия „чадър“ работи и до днес групата за рекет, изнудване и присвояване на фирми, злато и пари, ръководена от бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров – Петьо Еврото. Справка – разследването „Осемте джуджета“ и редица други. В скандалите са пряко замесени висши прокурори, любимци на Гешев, спрямо които той не предприема никакви действия. Дори само този факт е достатъчен да му се иска оставката.

Оказва се, че жената с която съжителства Гешев е придобила като някакво Коледно чудо различни имоти в столицата на приказно ниски цени. В една от фирмите е била в отношения с главния свидетел по делото срещу кметиците на „Младост“ Александър Ваклин. Самият абсурден арест на Десислава Иванчева и Петрова също бе повод за  дискутиране поведението на Гешев.

С доказано фалшиви бордера като аргумент бяха вкарани в ареста десетина от свидетелите по делото „КТБ“ с цел да им се окаже натиск, за да променят показанията си. Месеци наред тези хора лежаха в ареста, някои се разболяха има дори починали…

През „царуването“ на Цацаров и Гешев някои от най-активните медийни критици на тяхната дейност са преследвани, повдигнати им са по няколко обвинения, запорирани са им сметките и имотите. Това е тормоз, критикуван в доклади на ЕК, Държавния департамент на САЩ и неправителствени организации. Нула реакция.

Лиляна Деянова-Лилана, съдружникът й Мартин Димитров и брат й Александър Деянов бяха задържани за присвояване на евросредства. Деянова и Димитров преди това бяха внесли в прокуратурата огромен обем факти и материали за злоупотреби и корупция в АПИ и Тол системата. Вкараха ги за месеци в ареста без повдигнато обвинение.

В ареста бяха хвърлени и адвокати на известни лица, неудобни на действащата тогава власт.

Десетки хора с различен бизнес също минаха през арестите, за да бъдат пречупени, а бизнесът им заграбен. Списъкът е дълъг. Някои от тях са градили своя бизнес години наред, инвестирали са стотици милиони в него, а в един момент се оказаха с белезници. До момента няма осъден нито един от тях, а делата едно след друго завършват с пълен провал за прокуратурата в съда.

Цацаров започна, но Гешев продължи да мачка делото за служителите на руското ГРУ, засечени многократно у нас и заподозрени за отравянето на трима български граждани.

До момента няма нито едно досъдебно производство и повдигнати обвинения срещу представител на кръга Борисов, който управляваше 12 години и се превърна в символ на корупцията.

Няма нито едно прокурорско действие срещу медии, верни на статуквото за многомилионните дължими данъци към държавата. Нито за пране на пари през офшорни фирми.

А какво да кажем за нахлуването на негови силоваци в Президентството и задържането на съветници на държавния глава Румен Радев, които впоследствие се оказаха напълно невинни? И това ли не е повод за оставката на Гешев?

Това са само малка част от аргументите, заради които протестите през 2020 г. издигнаха искането Иван Гешев да си ходи. 

Липсата на контрол дава възможност на Гешев да повдига обвинения на всеки неудобен нему и на мафията човек, който се превръща във вечен обвиняем без никакви или скалъпени доказателства. Често дори не се стига до съд, но обвиненията са факт. Кой може да компенсира преживяното от тези хора, да върне разбитите съдби и бизнеси? Гешев не просто трябва да си ходи, но и да бъде разследван и съден. Същото важи и за Сотир Цацаров, шефът на КПКОНПИ - другата бухалка на борисовата власт.

Гешев е този, който в момента крепи стария режим на Борисов и подклажда надеждите на статуквото и мафията за реванш.

И още един важен аргумент: Изчезнат ли Гешев и Цацаров, изчезва и Борисов. Стане ли това и много от мисирките ще изчезнат или поне ще млъкнат. Което би било голяма и много полезна промяна!

 

 Емил Азар, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар