Зима

Зима
Пролет

22 декември 2021 г.

Любомир Кючуков: Войски на НАТО у нас сега - допълнително напрежение

"Ако България се държи като член на НАТО, би следвало да участва във взимането на решения, а не да ги изпълнява." 

 

"Склонен съм да приема логиката в изказването на министъра на отбраната Стефан Янев, защото проблемът е, че се трупат войски и от двете страни - Русия и НАТО, по линията на напрежение между тях в Източна Европа. 

Подходът на взаимно сдържане води до спирала в надпреварата във въоръжаването. Не е ясно как приключва тази спирала. Разполагането на войски на НАТО сега би се вписало в тази тенденция на трупане на допълнително напрежение. Това не би повишило сигурността на България, защото рискът за националната сигурност не е в опасността от директен сблъсък с Русия, а от конфронтацията с Русия."

Това коментира пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

По думите му България тепърва ще формира официална позиция, в случай че въпросът бъде поставен официално.

"Големият проблем е как България вижда гаранцията за своята сигурност в тази изострена международна обстановка. Показателно е, че дори когато се стигне до диалог Байдън - Путин, разговорите вече са за това как да се удържи конфронтацията под контрол, но никой не говори как да се намали напрежението. От тази гледна точка България няма интерес от това напрежението между Русия и НАТО да продължи да ескалира, защото рискът от директен сблъсък рязко се увеличава. Това е възможно дори от провокация или от случаен инцидент на терен. Съществува обстоятелството, че в постсъветското пространство - след Нагорни Карабах, започва да си пробива път тезата, че конфликтите там могат да се решават и по военен път. Това е много опасно."

Кючуков подчерта, че ако България се държи като член на НАТО, би следвало да участва във взимането на решения, а не да ги изпълнява.

"Позициите в Европа за това как да се процедира в конфликта с Русия не са еднозначни."

Анализаторът допълни и коментар по темата за отношенията на страната ни с Република Северна Македония.

"В България сякаш се наслагва становището, че всяка договореност с РСМ би била неуспех и провал за България. Възниква въпросът какво точно цели България, защото блокирането на началото на преговорите за членство на РСМ в ЕС не е било цел. Тук си струва да дефинираме какво би означавало за България да постигне успех в тази ситуация. Преди всичко това означава постигане на двустранно взаимносъгласувано споразумение и то да съдържа ясни ангажименти, да бъде съпроводено с пътна карта, да подлежи на контрол."

Според него България успешно сама се е вкарала в капан и се е самоизолирала в ЕС и в региона, проигравайки предимството си на страна член на ЕС.

"Времето не работи в полза на България. Позицията на Съюза продължава да се отдалечава от нашата."  


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар