Зима

Зима
Пролет

18 декември 2021 г.

Тук - торби, там - сакове, но дигитализацията продължава!

След като половината от депутатите искат да получават парите си в брой, как другата половина ще борят сивата икономика и корупцията? 

 

Тъкмо да решим, че намалената празнична ваканция на депутатите ще е от полза роду, и ни хвърлят в нов размисъл. 

В дебата за ваканцията, например, чухме от управляващата коалиция, че народното представителство се е събрало да се труди повече, отколкото да си почива. Което опозицията пресече с довода, че поговорката "Залудо работи - залудо не стой!" е вредна за парламента практика. И че "колкото по-малко работим - толкова по-добре за народа ни", защото няма никакъв смисъл "да си разхождаме само костюмите и да анализираме как сме прекарали Коледа, а на другия ден да анализираме как ще прекараме Нова година".

Накрая Тошко на Слави затапи опонентите си с констатацията "Вие не сте богове, пичове!" и... всички посегнаха към другата сакрална и вечно пиперлива тема - как да си получават заплатите? В разгорялата се съдържателна и дълбокомудрена дискусия някои словесни престрелки до такава степен ни изумиха, че в един момент и ние се оказахме загубени в тълкуването. Нищо, че тези процеси ги следим под лупа вече 28 години...

Предметът на спор се оказа удивителен: да получават заплатите си по банков път или в брой. Във времената на онлайн банкирането и след всички заявки за ударно приключване на безкрайната битка за дигитализация и електронно управление, повече от 100 народни избраници не гласуваха в полза на електронния превод. Което означава само едно: те си искат кинтите на гише - в плик, в пачка или на фишек с ластик - няма значение.  Важното е око да види, ръка да пипне, наплюнчен палец да отброи...

Пръв Иван Димитров от "Демократична България" хвърли в потрес аудиторията с майсторска попивка (акробатичен плонж на волейболен жаргон) в Комисията за парламентарния правилник. Според него, било незаконно народните представители да получават възнагражденията си безкасово - с електронен превод по карта. А после рече и отсече: "Аз искам да си ги получавам в брой, нямам банкова сметка и не искам да имам банкова сметка!"

Ден по-късно Димитров се опита да обясни какво точно е искал да каже, но от "уточнението" му широката публика разбра само, че и той е като древния гръцки мъдрец - знае, че нищо не знае. Тоест - не иска да получава заплатата си по банков път, макар че има най-малко... няколко банкови сметки, една кредитна карта и заем от 432 000 лв., продаден като лош дълг на колекторска фирма!

В крайна сметка, ожесточената словесна престрелка в пленарната зала приключи с традиционните "залпове": едните мечтаели за парламентарни пари в торба, а другите влачели "магистрални" милиони със сакове! И с уникално по своята "справедливост" соломоновско решение: заплатите - по банков път, защото се декларират в КПКОНПИ, а парите за представителни разходи - в брой, защото са безотчетни.

Или казано на по-простосмъртен език, освен всички останали капани и двойни дъна, партията мандатоносител на Кирил Петков и Асен Василев се озова през решаването на още една задача с много неизвестни, кое от кое по-коварно: след като половината от народните представители искат да получават парите си в брой, как другата половина ще борят сивата икономика и корупцията?

Ти да видиш...

Иван Димитров

 
Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар