Зима

Зима
Пролет

11 декември 2021 г.

Посткапитализъм и трансхуманизъм

Някога капитализмът си купи от съперниците няколко десетилетия живот, но вече и те изтичат...
 

Причините за краха на социализма на нашия континент са известни: системата имаше своите преимущества и допринесе много за подобряването на живота на милиони хора от двете страни на Желязната завеса, ала накрая я продадоха. 

Може само да се фантазира на тема какво би се случило, ако в онзи преломен момент здравите сили в органите и партийната власт бяха взели връх... Макар че това минало вече няма значение.

Останал без яростен опонент, капитализмът продължи своя ход по предначертания път, докато не се изчерпа напълно. Вече всичко е продадено и разпределено. Обреченият по рождение проект «Европейски съюз» едва крета. Няма дори срещу кого да се воюва безопасно. И липсата на контрол, нови пазари и възможности за развитие породи канибализъм... В преследване на печалбата богаташите първо унищожиха промишлеността на собствените си страни, обричайки населението на безработица и на морална деградация. Сега посягат на последния източник на доходи - отделните индивиди.

Не носещите отговорност пред народа политици измениха същността на държавата – вместо да защитават обществото и националните икономически и политически интереси, тя премина под крилото на големите корпорации... Стана им едновременно наемна армия и дойна крава.

В социален план, поне в Европа и Северна Америка, присвояването на световните богатства от шепа хора, вероятно ще доведе до появата на касти – на всесилните и вечномладите, и на простолюдието в превърнатите в резервати градове.

Философи, политически дейци и писатели от XIX и XX век са разсъждавали над въпроса какво ще стане с капитализма. Някои предричат рухването му. Други предупреждават, че той може да се изроди в глобална диктатура. Понастоящем говорят за неговото преобразуване. Разбираемо е, че Бил Гейтс, Клаус Шваб, Джъстин Трюдо и кликата зад тях са радетели на тази идея – като нейни осъществители те ще спечелят много. В родения в болните им глави нов световен ред един процент от най-влиятелните и богати семейства ще приемат решенията, а останалите хора ще загубят абсолютно всичко – и личното имущество, и правото да се разпореждат с тялото и душата си.

Любопитно е да се отбележи, че според някои източници Шваб за незнайните си заслуги към България е награден с орден «Стара планина». Човекът, чиято семейна история е свързана с нацистите, пише: «Светът повече няма да бъде същият. Капитализмът ще приеме нова форма, ще се появят нови форми на собственост, освен частната и държавната. Огромните транснационални компании ще станат по-социално ангажирани, ще участват активно в обществения живот и ще са отговорни за общото благо...». Преведено на нормален език това означава, че корпорациите ще се намесват активно в живота на всички и ще ни превърнат в свои роби.

Предлага се да бъдат премахнати границите между държавите... А демокрацията да се замени с централизирано наднационално управление, в което «експертизите» на технокрацията ще имат приоритет пред изборите и решенията на депутатите.

Планът на швабиянците включва мерки за опазването на околната среда и повсеместното внедряване на съвременните технологии... Целта е до 2035 година да се автоматизират 86 процента от работните места в ресторантите, 75 процента от тези в търговията и 59 процента – в сферата на развлеченията. Зад сухите цифри стоят стотици хиляди уволнени. Към тях трябва да се добавят и изхвърлените на улицата заради Зелената сделка. В изникващия ненормален свят ще има място за малцина от нас.

Пропагандираният трансхуманизъм предполага сливането на физическата, дигиталната и биологичната идентичност. Имплантираните чипове ще разчитат и предават нашите мисли и чувства. Ще сканират мозъците ни, за да определят кой представлява опасност за системата.

Капитализмът донякъде имаше нужда от човешките идеи и сили... За лудостта, която се задава, ние нямаме никакво значение.


Николай Николов, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар