Зима

Зима
Пролет

17 декември 2021 г.

Корнелия Нинова иска да се спре прехвърлянето на Пловдивския панаир

Нинова е защитавала позиция, че акциите, които бяха собственост на Община Варна, трябва да бъдат върнати на държавата 

 

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова апелира да се спре прехвърлянето на акциите от "Международен панаир Пловдив" АД на "Пълдин туринвест" АД.

Нинова е изпратила писмо до областния управител на Варна, с което е поискала да спре взетото решение от общинския съвет в морската столица, с което се прехвърлят акциите, притежавани от Община Варна от "Международен панаир Пловдив" АД на дружеството "Пълдин туринвест" АД, съобщи Министерството на икономиката.

Корнелия Нинова е защитавала позиция, че акциите, които бяха собственост на Община Варна, трябва да бъдат върнати на държавата.

"Министерството на икономиката не е променило позицията си, че апорта на акциите от "Международен панаир Пловдив", които Варна притежава в "Пълдин туринвест" АД представлява акт на скрита приватизация", казва вицепремиерът и икономически министър.

Както "Банкеръ" писа, дружеството получател на акциите на Варненската община - "Пълдин туринвест" АД, на практика е мажоритарния собственик с 50.3% в "Международен панаир Пловдив" АД. В него делът на Пловдивската община е 25%, но контролът се държи от бизнесмена Георги Гергов. След като Варна апортира своите дялове, Гергов ще увеличи влиянието си в Панаира от 50.3% на 79.3 процента.

Общински съветници, които са против прехвърлянето, казват, че прокуратурата трябва да се занимае със сделката за Пловдивския панаир, а община Варна да бъде проверена за безстопанственост, тъй като от четири години има дял в дружеството и през цялото това време не е излъчила свой представител в панаира, който да защитава интересите на града.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар