Зима

Зима

13 януари 2022 г.

159 години от рождението на Алеко Константинов - Щастливеца

Срeд най-емблематичните му произведения са пътеписа "До Чикаго и назад" (1894) и "Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин" (1895) 

 

Днес се навършват 159 години от рождението на Алеко Константинов - Щастливеца.

Големият български писател и общественик е роден на 13 януари (1-ви януари стар стил) 1863 г. в Свищов в семейството на видния търговец Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произхожда от голямата видинска фамилия Шишманови.

Убит е при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев на 23 май 1897 година.

Срeд най-емблематичните произведения на Алеко Константинов са пътеписа "До Чикаго и назад" (1894) и "Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин" (1895), в която създава най-известният сатиричен образ в българската литература. Написал е над 40 фейлетона, цикъла "Разни хора - разни идеали", пътеписите "Какво? Швейцария ли?", "София-Мездра-Враца", "През март в Чепино", "Невероятно наистина, но факт..." и др.

Алеко Константинов е основател на организираното туристическо движение в България. По негова инициатива на 27 август 1895 г. на Черни връх на Витоша е създадено първото туристическо дружество в България - Клуб на българските туристи.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар