Зима

Зима
Пролет

25 януари 2022 г.

Западът тласка Киев към война с Русия

Западът снабдява Украйна с оръжия, които веднага се изпращат на границата с Русия 

 

Ситуацията около Украйна става предвоенна, констатира руският в. "Комерсант".

Заплахите с война и санкции срещу Русия сринаха курса на рублата, а стойността на руските активи падна до многомесечен минимум. Пазарните сътресения се дължат на съобщения, че НАТО прехвърля сили на "източния фланг", в Украйна пристигат военни товари от САЩ и Великобритания, а дипломатите от САЩ и съюзниците им се евакуират от Киев. Кремъл вижда тук "информационна истерия", но предупреждава, че действията на НАТО може да подтикнат Киев към силова операция в Донбас, посочва изданието.

"Западни политици тласкат Киев към истинска война с Русия", пише "Комсомолская правда".

Зачестилите изявления на официални лица от САЩ за неизбежна "руска атака" и ответни "адски санкции", контролираните изтичания в медиите, според което Кремъл готви държавен преврат в Киев, и оценките на вашингтонски експерти за бъдните сражения в Украйна имат само една цел - "да накарат Русия да се примири с това, че руски деца и жени в Донбас ще бъдат убивани от батальони украински националисти с американски оръжия", пише "Росийская газета". Но тъй като Русия никога няма да склони на това, неизбежно ще избухне война в Европа, прогнозира московският официоз.

Русия е готова да отвърне на евентуални въоръжени провокации по границите й. Това заяви пред "Известия" първият заместник-председател на външнополитическата комисия в Държавната дума Алексей Чепа по повод засилването на натовското присъствие в Източна Европа, информира всекидневникът.

Западът снабдява Украйна с оръжия, които веднага се изпращат на границата с Русия. На тази граница освен това са разположени над 75 на сто от украинските войски, там се изпращат инструктори от САЩ, Великобритания и други страни. Киев готви провокации, за да демонстрира пред света колко е "кръвожадна" Русия. Москва трябва да реагира, призовава руският депутат.

През последните години НАТО неведнъж заяви, че има планове за превземане на руския ексклав Калининград, разположен между Литва, Полша и Балтийско море, напомня "Взгляд". През уикенда Сара Уайт, аналитик от САЩ, заяви в статия за сайта 19FortyFive, че Калининград е чудесно въоръжен и в случай на конфликт с Русия може да причини на НАТО "много главоболия". По думите й Западът трябва да използва американски зенитни комплекси "Пейтриът", за да "неутрализира" отбраната на Калининград; тя прикани Полша и Литва час по-скоро да вземат мерки, за да отстранят калининградския фактор, добавя електронният вестник.

Колкото повече се нажежава конфронтацията, толкова повече намаляват шансовете на търсещите възможност за нормализиране на положението чрез дипломация. Може би защото на Запад вече няма политици, готови да вярват на Кремъл с надеждата, че той наистина разчита на успешни преговори по сигурността със Запада, а не на провал и почти неизбежен след това военен конфликт, коментира агенция РОСБАЛТ.

Военният експерт Михаил Александров допуска, че НАТО "е замислила едромащабна провокация в Украйна. Ако отвърнем, а ние обещахме да отвърнем, може да ни атакуват от различни страни, включително откъм Балтика, а всичките ни сили ще бъдат обвързани с Украйна", казва пред "Свободная преса" специалистът от Москва.

"Не ще можем да отвърнем както и да било. Трябва да се готвим, превантивният удар е най-добрият начин. Не разбирам какво чака Путин?  Трябва първи да атакуваме в Украйна", твърди руският наблюдател.

В Украйна обаче руските танкисти ги чака не посрещане с хляб и сол, а "нова Чечения", предрича в друг коментар "Свободная преса", припомняйки кръвопролитните войни на Москва с чеченските сепаратисти през 90-те.

Няма основания да се твърди, че Русия се готви да нахлуе в Украйна, смята Олексий Данилов, секретар на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, цитиран от в. "Труд".

"За момента не виждаме никакви основания днес да се твърди за пълномащабно настъпление срещу страната ни. Това е невъзможно дори физически", заявява украинският държавник. Той опровергава и съобщенията за масово изтегляне от Киев на чуждестранни посланици и служители от дипломатическите мисии.

Според Данилов украинците при всяко положение ще се сражават за земята си, но това означава само, че са готови за отбрана и в никакъв случай, че ще атакуват сепаратистките райони от Донбас. Снощи той подчерта, че този сценарий би довел до жертви сред мирното население, а Киев смята това за недопустимо, допълва "Независимая газета". 


Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар