Зима

Зима
Пролет

14 януари 2022 г.

Страхил Делийски: Протестът на “Възраждане“ в дълбоката си мотивация е бунт срещу елитите

Трябва да се замислим защо много хора в България и по света споделят подобна идеология. 

 

“Протестът на “Възраждане“ в дълбоката си мотивация е бунт срещу елитите и онова, което те ни карат да правим.“

Това каза по БНР политологът Страхил Делийски.


“Усещането, че някакви недосегаеми елити са решили нещо да правят с нас като общество и нашите елити тук са просто кукли на конци.

Трябва да се замислим защо много хора в България и по света споделят подобна идеология. Тук стои дълбоко недоверие към официалната политика и публичност.

Другият план е свързан с партийната мобилизация. “Възраждане“ е партия, която вече има друг вид парламентарна тежест и трудно се съвместява парламентарното присъствие с уличния протест. Очакванията към тях вече са по-различни. Подобен тип партии са силни на улицата, но слаби в институционалната политика.

И не на последно място, това беше знак за критика към правителството. Видях и едно негласно от страна на ГЕРБ съгласие с този протест.“

България и РСМ след КСНС

“Доста измерения се събраха и преплетоха в този Консултативен съвет. Той може да бъде четен по много начини.

Темата на Съвета очевидно е важна, но това не оправдава нейната употреба.

Когато и в РСМ, и в България политиците закъсват за доверие и дневен ред, и за начини, по които да обяснят смисъла от своето властово съществуване, те се хващат за тази тема, за да оправдаят своята позиция.

Това до голяма степен предопределя невъзможността на двете страни да срещнат един общ интерес, а по-нататък кой как ще тълкува детайлите, по какъв начин ще бъдат използвани за защита на една или друга позиция, за мен не е толкова важно и решаващо. Решаващи са подходът, отношението, разбирането към проблема.

Докато и двете страни не се отнесат към проблема като към нещо, което трябва да се реши, от чието решение всички ще спечелят, то ние ще продължаваме да сме свидетели на всякакъв тип политическа употреба на темата, от която никой не печели.“


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар