Лято

Лято

10 януари 2022 г.

Hasta la vista*, Пацо!

Един от любимците на Бойко Борисов - Пламен Георгиев-Пацо Терасата е измъкнат изпод юргана и напуска сцената. Останалите - кога?
 

 

Кабинетът освободи бившия шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев от поста генерален консул на България във Валенсия. 

Известният като Пацо Терасата първоначално отказа коментар, но след това превзе ефира на националните телевизии, за да обвини кабинета в реваншизъм. Георгиев повтори тезата си от време на скандала около назначаването му за консул и разкритията за терасата му - че е атакуван от хора, засегнати от работата му като шеф на КПКОНПИ. И, както стана модерно за ГЕРБ, Пламен Георгиев заяви, че ще води дела. Защото отзоваването му било политическо решение. Като назначаването му, да добавим само.

"Отзоваването на Пламен Георгиев закъсня девет месеца. Той никога не трябваше да бъде назначаван, не виждам причини да му се дава трибуна да се жалва по медиите. Наглостта вече не е на мода в България", написа в социалните мрежи Кристиан Вигенин. Всъщност, позицията на БСП преди повече от две години отново вади на дневен ред въпроса: с какво толкова е важен проваленият председател на злощастната КПКОНПИ, че бе скоропостижно скрит във Валенсия, а днес има наглостта да плаши със съд?

Кой е Пламен Георгиев?

Той бе назначен от третото правителство на Бойко Борисов за генерален консул във Валенсия през август 2019 г. Въпреки противоречивите данни за познанията му по испански език. Това предизвика протести сред българската общност в района, а тогавашният външен министър Екатерина Захариева обясни, че за консулите не е задължително да знаят езика на приемащата страна. Пък и Георгиев поел ангажимент да напредне бързо, останалите качества ги имал. Днес отзованият консул казва, че имал две оценки от МВнР за работата си и "изпълнението надвишава изискванията". И още, че той е юрист, а 90% от работата в едно консулство е юридическа. Две години по-късно, все пак вярваме, че знае какво означават изрази като "Hasta la vista" и "basta"*.

Скорострелното заминаване на Георгиев за Валенсия бе предшествано от принудително подаване на оставка като шеф на КПКОНТИ заради скандал с негов имот в столичния квартал "Гео Милев". Антикоруционният шеф бе пропуснал да декларира тераса от 186 кв.м с барбекю, сауна и градини на покрива на своя апартамент на три етажа. Впоследствие същата тераса била ипотекирана пред банка. Георгиев и съпругата му придобили апартамент на стойност 293 274 лева, като от тях 189 500 лева са от банков кредит от ПИБ, а останалите - от продажба на наследствен апартамент в "Люлин". Квадратурата на терасата, видно от станалия публичен нотариален акт, е 47,99 кв.м. Георгиев твърдеше, че терасата не е негова, а е обща част на сградата, поради което не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране. Е, друг е въпросът, че достъп до покрива имаше само от жилището на Георгиев.

"Терасната буря" бе част от скандала "Апартаментгейт", свързан с придобиване на апартаменти на по-ниски от пазарните цени от хора от ръководството на ГЕРБ - Цветан Цветанов, Цецка Цачева и др.

Иначе кандидатурата на Пламен Георгиев за шеф на КПКОНПИ бе посочена лично от Бойко Борисов. Преди това той е бил зам.-министър на правосъдието в първия кабинет на ГЕРБ.

По-важното във визитната му картичка обаче е, че като прокурор Пламен Георгиев работи по някои от най-шумните дела. По негово искане е бил подслушван покойният шеф на митниците Ваньо Танов. По това разследване изтекоха скандалните записи "Ало, Ваньо". Пламен Георгиев получи странна амнезия по тази проверка, а и записите изненадващо май изчезнаха. Твърди се, че на тях имало разговор между Борисов и Танов, в който премиерът казва на шефа на митниците да спре да се занимава с Михаил Михов (Мишо Бирата), защото го помолил президентът Георги Първанов. И Ваньо Танов, и Михаил Михов вече са покойници...

Пламен Георгиев работи и по първата проверка за имотното състояние на Цветан Цветанов през 2015 г. Тя бе прекратена. Установено бе, че разминаването в доходите е под необходимия праг тогава от 250 000 лв., за да се пристъпи към конфискация на имущество.

За да допълним картинката, нека припомним, че когато се разрази скандалът с терасата, Пламен Георгиев си взе дълга отпуска, а след проверката на НАП подаде оставка и скоростно се върна в спецпрокуратурата, където прокурорската колегия светкавично го прегърна. И още нещо - проверката на НАП срещу Пацо Терасата завърши със същия резултат като проверките на самия Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ срещу Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Делян Пеевски и други...

"Аста ла виста", Пацо!

Вярно е, че Пламен Георгиев изобщо не трябваше да заминава консул във Валенсия. Явно обаче беше важно да бъде скрит и да бъде потулена не толкова историята с неговата тераса, а да бъдат покрити "случаите", по които той е работил. Въпросите "ала Пацо" днес са много.

След като кабинетът "бастиса" Пламен Георгиев, дали той ще се върне на работа в спецпрокуратурата? "Бастисани" ли са всички "случаи", по които е работил Пламен Георгиев и други като него? Прокуратурата ще се занимава ли със случая "Георгиев" или за нея няма такъв казус?

Един от любимците на Бойко Борисов е измъкнат изпод юргана. Защитничката му Екатерина Захариева, засегната от разкритията за ГЕРБ, пита сега в парламента колко са политическите назначения сред дипломатите. Все едно не знае. Нека обаче от външно министерство, наред със статистиката, да кажат и какво са направили любимците Му зад граница. Колко пари сме похарчили за тях и какво сме получили - не под формата на барбекюта и тераси, а като държава и нация.

Иначе, "аста ла виста" за всички Пацовци и калинки. Колкото по-скоро - толкова по-добре. Не само за тези зад граница, но и тук - по министерства, агенции, служби, комисии, общини. 

Иначе това правителство няма да успее да се измъкне от капаните, които моделът на завладяната държава е заложил навсякъде. 


Ина Михайлова, "Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар