Зима

Зима
Пролет

1 февруари 2022 г.

Виктор Орбан: Нито един от лидерите на страните в ЕС не иска война

Благодарение на дългосрочните договори с "Газпром" днес Унгария купува руски газ на 5 пъти по-ниска цена от пазарната в Европа 

 

"Нито един от лидерите на страните в Евросъюза не иска война."

Това заяви днес в Москва унгарският премиер Виктор Орбан, предаде ТАСС. Орбан пристигна в руската столица на преговори с президента Владимир Путин.

"Днешната ми визита отчасти е и мисия за мир", заяви Орбан и подчерта, че европейските лидери настояват за политически решения и споразумения, които са от взаимна изгода.

Орбан заяви, че в хода на срещата му с руския президент би искал и да се договори увеличаване на обема на доставките на газ от Русия до Унгария. Миналата година Будапеща сключи два дългосрочни договора с "Газпром", които уреждат доставките на газ до 2036 г.

Путин заяви, че благодарение на тези договори днес Унгария купува руски газ на 5 пъти по-ниска цена от пазарната в Европа.

Като положителен момент в отношенията между двете страни руският президент оцени и факта, че за последните 11 месеца на миналата година стокооборотът между Русия и Унгария е увеличил с 30 процента.

Двамата лидери коментираха и сътрудничеството между двете държави в борбата срещу коронавируса. Путин каза, че Русия е изпратила на Унгария 2 милиона дози руска ваксина срещу КОВИД-19 и допълни, че в момента се работи за това Унгария да получи технологията за производство на руската ваксина, така че тя да започне да се произвежда и на нейна територия.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар