Зима

Зима
Пролет

16 февруари 2022 г.

Иван Хиновски: Има неразбиране на изказването на министър-председателя относно АЕЦ "Белене"

"Нова ядрена мощност е реална опция, а решението за изграждането й ще бъде базирано на резултатите от един бъдещ икономически анализ." 

 

"Има неразбиране на изказването на министър-председателя относно АЕЦ "Белене"."

Това коментира по БНР енергийният експерт Иван Хиновски.

"Кирил Петков не каза, че няма да се строи нова ядрена мощност. В коалиционното споразумение е записано, че нова ядрена мощност е реална опция, а решението за изграждането й ще бъде базирано на резултатите от един бъдещ икономически анализ, показващ целесъобразността й. Това още не се е случило. В момента, в който стане ясно, че това е целесъобразно, аз съм убеден, че то ще бъде, ще бъде взето решение дали да бъде изграден 7-и-8-и блок в АЕЦ "Козлодуй“ или АЕЦ "Белене", заяви Хиновски.

"За нас, като експерти, АЕЦ "Белене“ е проект, който е изгубил своята актуалност по редица причини", поясни още енергийният експерт.

"Причините са много. За нас по-реалният проект, който би струвал по-малко на системата и би могъл да се изгради бързо, тъй като вече е много по-напред от АЕЦ "Белене“, е изграждането на заместваща мощност, тоест 7-и-8-и блок в АЕЦ "Козлодуй“, защото там вече има готова площадка, защото този проект може да бъде изграден като корпоративен проект, тоест с по-малко държавно участие в него", подчерта Хиновски.  


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар