Зима

Зима
Пролет

16 февруари 2022 г.

Равносметка от пропагандата за нахлуване на Русия в Украйна, което не се състоя

Трябва да сме най-големите глупаци, за да вярваме в руската заплаха, заради която трябва да теглим милиарди заеми, за да се превъоръжаваме... 

 

Последният месец беше показателен как чрез медийна пропаганда Великите сили могат да обслужват интересите си.

САЩ поведе кампанията за лошите Русия и Путин, които всеки момент трябваше да започнат войната с Украйна. Към тази кампания се включиха редица страни членки на НАТО, както и видни техни представители.

За американците се знае защо подеха кампанията, но за европейците -  така и не разбрах.

Както вече съм споделял, договорките между САЩ и Русия са железни. Американците искат разширяване на НАТО, за да може да продават повече оръжия, а Русия иска територии, които да присъединява. И този път тези две Велики сили не изневериха на интересите си и договорките.

Дори в една България, най-бедната страна в ЕС, последствията от медийната кампания за несъстоялата се война са очевидни – усилено трябва да въоръжаваме армията си. Това бе позицията на КСНС при Президента Радев. Казано по-простичко - отново трябва да финансираме чужди оръжейни компании и то с милиарди. Ако някой си мисли, че няма да се повтори номера с изтребителите, то явно той е наивник. Ще плащаме авансово, а после ще чакаме с години забава за доставка на въоръжението. И вероятно най-големият дял от това въоръжение ще бъде произведено от американски компании. Както се казва,  американците направиха показно как се прави стратегически бизнес.

Русия също постигна своите цели.

Практически с решението на Руската Дума за признаване независимостта на двете отделили се републики в Украйна е реализирана втората стъпка за тяхното присъединяване в близко бъдеще към Русия. Това е неизбежен процес.

И така оръжейните компании на САЩ ще стават по-богати, а Русия по-голяма. Къде сме ние европейците в тази геополитическа игра? Ние сме на опашката за купуване на ново въоръжение, т.е. в групата на донорите. Къде са самите украинци? Тях май никой не ги брои в играта.

Най-вероятно само група олигарси, които имат в ръцете си икономически и политически лостове чакат тоталния икономически крах на държавата и след това да си вземат безплатно каквито си пожелаят икономически активи. Та това е съвременната война – воюваш без оръдия и танкове, но пък принуждаваш своите партньори да ги купуват от теб.

През този месец Путин каза ясно на държавите от НАТО – вървите към военен конфликт с Русия. Ако се наложи няма да се двоуми какво оръжие да използва. Ще използва това, което ще защити руските интереси. А това включва и ядреното.

Е, кой е този луд, който ще иска война с Русия сега? И кой в такъв случай ще спре разширяването на Русия с териториите на двете републики отцепили се от Украйна? Няма такива желаещи. Западът щял да налага икономически санкции на Русия. Ако Западът беше Китай, навярно на Путин щеше да му пука. Но санкции от ЕС – това Путин приема като някаква шега.

И все пак какво да се прави? Какво да правим европейците сега, когато лошият Путин не иска да започва война в Украйна? Мисля, че за нас най-добре е да не се занимаваме с процеси на превъоръжаване в огромни размери, а да направим ЕС икономическа сила, в това число и България. Трябва да сме най-големите глупаци, за да вярваме в руската заплаха, заради която трябва да теглим милиарди заеми, за да се превъоръжаваме.


Петко Добрев, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар