Зима

Зима
Пролет

22 февруари 2022 г.

Путин постига целта си: Сигурността на Русия гарантират буферни държави

Конфигурацията "Русия е заобиколена от приятели или неутрални страни" е идеална за Кремъл 

 

Президентът на Русия Владимир Путин нарече спекулации твърденията, че възнамерявал да възстанови границите на Руската империя. 

Това се случи днес, по време на  преговорите с азербайджанския му колега Илхам Алиев. 

И това е абсолютно вярно. Проблемът е, че политиците на Запад  и т. н. десижън  мейкъри, които ги обслужват, не разбират това или не искат да го разберат. Не говоря за родните папагали, които повтарят само казаното на Запад за да се докарат където трябва и пред когото трябва.

Ако се вгледаме в решенията на Путин от 2000 г. и насам, ще забележим една основна червена нишка в тях. Путин неуморно работи само в една  посока - заобикаляне на Русия от всички страни с буферни - или  ако щете сателитни държави и държавици, респективно приятелски - или поне неутрални страни, които да ограничат възможността за пряка агресия на по суша на чужди сили срещу Русия. И не допускат вражески военни бази на своя територия. 

С една дума целта е избягване на опцията за повтаряне на трагичната дата 22 юни 1941 г. А цялата политика на Запада е насочена точно в обратна посока -  директно достигане на руските граници и заобикалянето на Москва от всички страни с бази. Промените в Грузия и в Украйна, както и неуспешните опити за преврати в Белорусия и в  Казахстан само доказват това.

Друг е въпросът доколко едно подобно повторение на хитлеристкото нашествие е възможно срещу съвременна Русия с оглед на притежаваните от нея военни и технически средства. Но точно върху тази опция акцентира вчера в телевизионното си обръщение към руския народ Владимир Путин, говорейки как западните ядрени ракети ще поразят Москва от Украйна само за 4-5 минути полетно време. Нещо което бе напълно възможно - но за десетина минути, през 80-те години на миналия век с ракетите "Пършинг 2" в Германия.

Ако се вгледаме в политическата карта на света не може да не забележим, че Путин вече почти отдели Русия от НАТО в Европа чрез Донецката и Луганската републики и чрез Белорусия на запад. На южното кавказко направление са разположени две други държавици, изцяло зависими от Москва - Абхазия и Южна Осетия. На юг от каспийското крайбрежие на Русия са разположени Иран и Казахстан. Неутрален Казахстан пази и юга на Сибир, а Китай и Северна Корея – Далечния изток.

Тази географска и стратегическа конфигурация свива до минимум възможностите за пряка агресия срещу Русия и за повтаряне на трагедията от 22 юни 1941 г. И е твърде негостоприемна за чужди бази срещу Русия.

На този фон популярните агитпроповски приказки как Русия ще завземе цяла Украйна или поне половината й до река Днепър, са просто празна шумотевица. За какво му е на Путин тази опразнена и бедна държава, която - ако я завземе, ще трябва хем да храни, хем същевременно да попадне в един нов Афганистан, породен от нелегалната съпротива на украинците.

Конфигурацията "Русия е заобиколена от приятели или неутрални страни" е идеална за Кремъл и той едва ли ще пренебрегне опцията да храни само Луганск и Донецк, където има и много индустрия, наслаждавайки се на идеалната опция за прохладен мир в един свят, който става все по-многоцентричен и неуправляем и все по-малко зачита Вашиингтон, Лондон и  Брюксел.


Хубен Ненчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар