Зима

Зима
Пролет

21 февруари 2022 г.

Ерик Земур: Украйна не спазва Минските споразумения. Франция трябва да напусне НАТО

Френският кандидат-президент Ерик Земур заяви, че не вярва в "инвазията" на Русия в Украйна

Докато целият свят трепери пред възможността за голям конфликт, Ерик Земур демонстрира спокойствие в ефира на "Европа 1" в неделя, 20 февруари: „Признавам, че не вярвам в това, но може и да греша. Всеки може да сгреши. За пореден път - Владимир Путин решава в Русия, не аз и не съм в неговата глава. Но е вярно, че съм скептичен".

Основателят на партия "Отвоюване" изрази и позицията си към НАТО, на фона на нарасналото напрежение между Русия и Украйна след изразеното желание на Киев за присъединяване към Алианса. В предаването Ерик Земур нарече НАТО "отживяла, остаряла организация". Той обвини Украйна, че е нарушила Минските споразумения и по-специално правата на проруския сепаратистки район Донбас, невралгичната точка на конфликта, пише "Поан".

"Руснаците, украинците, французите, германците подписаха споразуменията "Минск 2". Какво казват тези споразумения? Зачитане на границите, зачитане на суверенитета, но широка автономия за Донбас, стигаща дотам, че позволява на Донбас да наложи вето на влизането на Украйна в организация, различна от Европейския съюз. В Белгия Валония наложи вето на подписването на договора за свободна търговия", припомни Ерик Земур. 

"Украинското правителство не спазва това. Аз съм за спазване на Минските споразумения и ще видите, че нещата ще се успокоят", изтъкна той, цитиран от Glasove.com.

Земур изрази отново желанието си за излизане на Франция от Алианса: "Ако бях президент, щяхме да напуснем обединеното военно командване на НАТО. Мисля, че в действителност НАТО вече няма причина за съществуване". 

Той изрази одобрението си за определението "мозъчна смърт" на Алианса, което бе дал Макрон, Ерик Земур изтъкна обаче, че "това е проблемът с Еманюел Макрон", "понякога той казва хубави неща, но никога не следват дела". 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар