Зима

Зима
Пролет

20 февруари 2022 г.

Много граждани са недоволни от полицаите, да излязат ли срещу тях?

Само с „Дайте ни пари!“ не става. Финанси се дават срещу резултати – така е честно. Толкова ли е трудно за проумяване? 

 

Полицаите протестират. Основното им искане е за по-високи заплати. Всеки път едно и също: дайте ни повече пари. 

Добре, те имат право да заявят своите претенции към държавата, но истинският им работодател са данъкоплатците. Защо не отправят заплахите си към всички българи, които с труда си формират бюджета на МВР, служби и всякакви звена – тайни и явни?

Над 30 години вече се говори за реформи в МВР и службите, които все не започват. Защото политиците ни не знаят какво искат, не могат да го направят, не желаят или и трите. Реформите никога не са били привлекателни. На населението му писна да слуша едно и също и да получава лоша защита, затова се зае с безопасността си поединично. Селските къщи и много блокове в градовете заприличаха на секретни секции, опасани с решетки, бодлива тел и камери. На доста места пенсионери и сиромаси събират пари за частни охранители. Защо?

В тази ситуация престъпността се оказа в разцвет, а МВР дълго време бе в топла прегръдка с нея. Буквално. Достатъчно е да си спомним последните управления на вътрешното министерство по времето на ГЕРБ и Борисов.

Затова и не случи нито веднъж публичен дебат за това, каква трябва да е полицията и МВР като цяло.

Само допреди близо година от МВР ни убеждаваха, че по разкриваемост на престъпленията бием повечето страни в Европа.  В Германия, например, се извършвали 8000 престъпления на 100 000 души, а в България само 1500. Средният дял на жертвите на престъпления в ЕС е 15,6%, а в България 12,3%. Далеч зад нас били Великобритания (25%), Швеция и Дания (19%), Белгия (18%), Германия (15,3%), Франция (14,5%), Австрия (14,4%). Спадът на престъпленията у нас, според двамата корифеи министри, които сега са на топло в парламента е цели 18%. На регистрираните обаче.

Като гражданин искам да има истинска база за сравнение, за да знам къде и за какво отиват народните пари.   

И ето какво се получава. Не открих никъде девиз на българския полицай. В САЩ е: Служа и защитавам! На френските полицаи: "Строгост и правосъдие". Всеки инструктаж на дежурните екипи във Великобритания започва със: Спокойствие и безопасност за гражданите! В Испания са кратки: Пазим народа! Във Финландия: Винаги защита! За протокола: във Финландия над 60% от следователите и 40 на сто от полицаите са жени. Разкриваемостта на престъпленията е над 90%!

В Швеция служителите на МВР са 27 500 души при близо 10 млн души население. От тях 8500 са цивилни служители. Девизът им е: Служи докрай!

Това може да изглежда дребнаво, но не е. Униформеният трябва да е мотивиран, когато се захваща с работа като опазване спокойствието и защитата на населението.

В МВР има добри професионалисти и на тях трябва да се опре реформата. В Дания, Швеция, Норвегия и др. скандинавски страни реформата, извършена още преди двайсет и повече години, се състои в следното. Намаляване на личния състав за сметка на качеството. Оптимизацията е оставила извън редиците стотици. Те преминават през курсове за придобиване на друга специалност, за да се реализират в различни области на живота. Останалите минават през тестове: за интелигентност, професионални умения, езикова подготовка, физическа подготовка и пр. Преминалите успешно остават в полицията с двойно по-високи заплати и модерно оборудване.

В нашето МВР работят малко над 55 000 души. В Австралия ченгетата са 49 242 души при население 26,8 млн. В Австрия полицаите са 27 500 души, при 9 млн население. Разкриваемост на престъпленията  е 87%. В Унгария полицаите са 33 400 при близо 10 млн. население. В Гърция - 46 700 за 11 млн население. Във Финландия полицаите са всичко на всичко 7800 души за 5,5 млн души с 338 145 кв км територия! Да продължавам ли?

При тези съотношения реформата просто е задължителна! Нужна ни е модерна, неголяма, ефективна и добре платена полиция. (Същото важи и за армията.) Само че никой не смее да съкращава. Защо? Защото ще има протести, организирани от синдикати и Бог знае още от кого. Защото в МВР и полицията все още е пълно с назначени и верни на Борисовия режим хора.

Всеки обикновен гражданин ще ви каже, че съкращенията трябва да тръгнат от администрацията. Заедно с това да се закрият дублиращите структури. Ще има вой и псувни, но резултатите ще се видят след броени месеци. Останалите на служба мотивирани полицаи ще се убедят, че добри пари могат да се изкарват не само от тарикатлъци, дребни кражби и рушвети, а и с почтена служба.

Гражданите искат полицията да работи за тях, а не за правителства и партии. Обществото не желае биячи да ритат и блъскат протестиращите, на каквато бруталност се нагледахме през 2020 г., а да разчита на защитници. Ние ще ви плащаме, но вие вложете уменията си в полза на хората.

Има полицаи и полицаи – това е факт. Реформата е, когато се отървем от лентяите и корумпетата и на служба останат достойните. Трудно е, но е възможно. Но само с „Дайте ни пари!“ не става. Финанси се дават срещу резултати – така е честно. Толкова ли е трудно за проумяване?

Иначе гражданите могат да протестират срещу полицаите поне за няколко неща, все важни. В МВР ги знаят, всеки полицай – също. Затова по-добре реформи.

Полицейска редичка...


Георги Александров, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар