Зима

Зима
Пролет

28 февруари 2022 г.

Урсула фон дер Лайен: Европейците ще пострадат заради мерките, въведени срещу Русия

Руското правителство разработва и ответни мерки, но подробностите все още не са известни 

 

"Европейците ще пострадат заради мерките, въведени срещу Русия."

Това призна Урсула фон дер Лайен в интервю за "Евронюз". Така тя отговори на въпроса „докъде ще стигне солидарността с Украйна“, защото Европа със сигурност ще трябва да плати цената за тези мерки. В същото време, според нея, евентуално Украйна трябва да се присъедини към Европейския съюз.

Западните страни обявиха нова серия от санкции, след като руският президент Владимир Путин подписа на 21 февруари укази за признаването на суверенитета на ЛНР и ДНР, а на 24 февруари обяви началото на специална военна операция в Донбас. Няколко големи руски банки попаднаха под новите ограничения, включително Сбербанк и ВТБ. За някои държавни компании е трудно да привлекат чужд капитал. Наложени са санкции срещу доставките на високотехнологични продукти за Русия. Германия спря сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", отбелязва "РИА Новости".

Москва заяви, че е подготвила предварително план за действие в случай на нова вълна от санкции и ще окаже необходимата подкрепа на бизнеса, който попадне под ограниченията, като гарантира гладкото функциониране на икономиката. Руското правителство разработва и ответни мерки, но подробностите все още не са известни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар