Зима

Зима
Пролет

21 февруари 2022 г.

Мария Захарова: НАТО не изпълни обещанията си за неразширяване на изток

„Е, що за организация е това, ако всяка година нейните членове се опровергават взаимно по принципните въпроси и продължават да правят изявления, несъответстващи с провежданата политика?“ 

 

Говорителката на руското външно министерство припомни видеозапис, в който на 2 февруари 1990 г. германският вицеканцлер Ханс-Дитрих Геншер и държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър декларират, че НАТО няма намерение да разширява отбранителната си зона на изток.

Официалният представител на руското Министерство на външните работи Мария Захарова упрекна НАТО за несъответствието между политиката, провеждана от Алианса, и неговите по-рано декларирани намерения.

В своя канал в Telegram Мария Захарова цитира видеозапис на германските медии ARD и Der Spiegel, в който на 2 февруари 1990 г. германският вицеканцлер Ханс-Дитрих Геншер и държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър декларират, че НАТО няма намерения да разширява отбранителната си зона на Изток и това касае „не само ГДР, но и изобщо“.

„Геншер и Бейкър не знаеха, че 32 години по-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (през 1990 г. държавен секретар в норвежкото министерство на околната среда) лесно и непринудено ще опровергае думите им: „Не. НАТО взема решения заедно с 30 страни членки, никъде няма решение, в което страните от НАТО да са се съгласили да се откажат от това, което пише в учредителния договор за НАТО, Вашингтонския договор“, пише Захарова.

„Е, що за организация е това, ако всяка година нейните членове и представители се опровергават взаимно по принципните въпроси и продължават да правят изявления, несъответстващи с провежданата политика?“, добавя официалният представител на руското външно министерство.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар