Зима

Зима
Пролет

27 февруари 2022 г.

Няма страшно - ще ядем щурци!

Родителските притеснения за закуска на децата им ще изчезнат и няма да мажат филии като луди, след като се появи чудотворното пакетче с изсушени, пържени или каквото дойде там щурци... 

 

Добра новина долетя от еврокомисията, на фона на ескалацията на ситуацията в Украйна. 

Докато в Донбас протича обявената от Путин специална военна операция и светът изтръпва от страх заради възможността да започне нова световна война, еврокомисарите се замислиха за бъдещето на ЕС и разрешиха продажбата на домашни щурци (Acheta domesticus) за ядене.

Така, с благословията на Брюксел, в блюдото на европейците вече могат да присъстват три вида насекоми - жълто-брашнен червей, мигриращ скакалец и най-новото кулинарно изкушение - домашен щурец! Европейската комисия съобщи, че домашните щурци ще са предназначени за консумация като лека закуска или хранителна добавка и ще се предлагат на общия европейски пазар във всички форми - замразени, сушени или на прах.

Според информацията от Брюксел до разрешението се е стигнало след анализ на т. нар. Панел по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA).

В доклада си по въпроса, хранително-вкусовите "панелисти" сочат насекомите като хранителен и здравословен източник на храна с високо съдържание на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали. Те са алтернативен източник на протеини, който би улеснил прехода към по-устойчиво хранене в Европа, са написали експертите от Панела. И добавят, че и без друго насекомите вече са навлезли като ежедневна храна на стотици милиони хора по света. Например в Тайланд, Мексико, Африка.

Може да се каже, че кацането на домашния щурец в чинията ни е пореден успех на Европейския зелен пакт, който обеща към 2050 г. вече да няма нетни емисии на парникови газове, икономическият растеж да бъде отделен от използването на ресурси и че нито един регион или човек няма да бъде изоставен на произвола на промените в климата.

Първото от трите обещания може и да се реализира някога. Но второто и най-вече третото са доста притеснителни като възможност за реализация, на фона на случващото се в Украйна и инвазията на Русия. Ако Путин не спази обещанието си да не спира газа към Европа, тогава жална му майка на икономическия растеж в ЕС. Да не говорим, че всеки отделен човек и регионът, в който се намираме, със сигурност ще се смръзнем от студ, ако газът спре, а междувременно сме затворили ТЕЦ-овете и сме ограничили добиването на атомна енергия, в името на зеления пакт. Ще ни бъде много студено и самотно.

Но това все пак тепърва предстои. Да се обърнем към непосредствените задачи пред нас, в светлината на последното решение на ЕК за домашния щурец. Очевидно е, че родителските притеснения за закуската на децата им в училище ще изчезнат, и вече няма да мажат филии като луди, след като се появи чудотворното пакетче с изсушени, пържени или каквото дойде там щурци.

Но ще претърпи промяна и учебният план при дечурлигата. От него задължително трябва да отпадне прочутото детско стихче на Александър Божинов "Щурец и мравка". Сещате се нали: "Бабо Мравке, где така? Тичам Щурчо за храна....", и така нататък. 

Как да кажем, - някак си не е политически коректно детето ти да рецитира стихчето, докато хрупа разрешените от ЕК щурчета...

Творчеството на Димитър Подвързвачов също трябва да бъде преосмислено във връзка с решението на ЕК. Недалновидно той също използва щурецът като литературен герой, значи нещо трябва да се направи.

Не знам обаче как ще се процедира по отношение на класика Лафонтен. Може би Макрон и Урсула ще измислят нещо, те могат..

Въобще - чакат ни предизвикателства от най-различен характер. Но... страшно няма!


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар