Зима

Зима
Пролет

7 февруари 2022 г.

Доц. Наталия Киселова: Списък ще бъде повод за проверка от Прокуратурата

Тя предположи, че за част от имената, които премиерът Петков спомена на брифинг, ще бъдат оповестени данни за образувани производства 

 

"Очакваме решение на Конституционния съд, тече обсъждане за закриване на специализираното правосъдие.

Нормално е прокуратурата да прояви по-видима активност. Част от комуникацията е по-скоро PR. Прокуратурата може да вгорчи малко живота на част от представителите на изпълнителната власт. Показва, че когато реши, наистина може да работи."

Това заяви преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова в предаването "Денят ON AIR".

Тя предположи, че за част от имената, които премиерът Петков спомена на брифинг днес, ще бъдат оповестени данни за образувани производства. Някои от тях обаче били с давност 2020 г. или по-рано.

Доц. Киселова посочи пред Bulgaria ON AIR, че даването на списък ще бъде законен повод за прокуратурата да направи проверка.

Според нея Конституционният съд ще отговори, че е възможно правосъдният министър да внесе предложения в пленума на Висшия съдебен съвет за отстраняване от длъжност на главния прокурор.

"Трябва да бъдат събрани 17 гласа от 21. Едва ли може да се случи в рамките на едно заседание, защото г-н Гешев има право да бъде изслушан. Поне две заседания ще са необходими. Искането трябва да бъде мотивирано добре, за да убеди поне обществото, че проблемът не е личностен, а е нарушение на закона", заяви гостът на Ганиела Ангелова.

Междувременно, министърът на правосъдието Надежда Йорданова отклони поканата на КПКОНПИ да се яви на разговор, а според доц. Киселова тя има право на това.


Няма коментари:

Публикуване на коментар