Зима

Зима
Пролет

17 март 2022 г.

САЩ се опитват да ни убедят да дадем С-300 на Украйна

ПВО комплексите от България и Словакия вероятно ще са част от допълнителната военна помощ за Украйна за 1 милиард долара 

 

Американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди Словакия и България да предоставят за отбраната на Украйна ракетни комплекси С-300 по молба на украинския президент Володимир Зеленски, съобщава "Файненшъл таймс".

Шефът на Пентагона трябва да пристигне в София днес или утре, след като разговаря с политическите лидери в Братислава и участва в извънредното заседание на военните министри на страните от НАТО в Брюксел вчера, на което бе обсъждана руската инвазия в Украйна.

Според финансовото издание Лойд Остин ще настоява пред властите в Словакия и България да помогнат на Украйна, като осигурят противовъздушни ракети с голям обсег. И двете страни разполагат с ракетни комплекси С-300 от съветската епоха, които украинците знаят как да използват. Американски законодатели и от двете основни пари - Демократичната и Републиканската - призоваха Вашингтон да достави подобни ракетни комплекси на Украйна.

"Нашият фокус е върху разговорите със съюзниците и партньорите, които могат да имат такива системи, които украинците могат да използват“, каза висш американски служител по отбраната, цитиран "Файненшъл таймс", съобщава Banker.bg.

ПВО комплексите от България и Словакия вероятно ще са част от допълнителната военна помощ за Украйна за 1 милиард долара, обявена от американския президент Джо Байдън. Въпреки че САЩ отхвърлиха искането на украинския президент за обявяване на забранена за полети зона над Украйна, новият пакет представлява значителна ескалация от страна на Вашингтон.

 За първи път САЩ ще изпращат въоръжени дронове на украинската армия след руската инвазия миналия месец. Украинските сили са използвали турски дронове с голяма ефективност, за да спрат настъпването на Русия.

"Те са проектирани да нанасят удар", каза висш служител на отбраната на САЩ за стоте дрона, които ще бъдат доставени, добавяйки, че новият пакет за помощ включва зенитни и бронебойни ракети, необходими на украинските сили.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар