Зима

Зима
Пролет

17 март 2022 г.

Когато става дума за връзки, възрастта наистина ли е просто число?

Не е невъзможно да имате здрава връзка със значителна възрастова разлика, но със сигурност е по-предизвикателно и не е по силите на всеки 

 

Всички познаваме двойки знаменитости, които имат връзки с по-млад или по-възрастен партньор. 

Ето няколко примери от нас:

• Приянка Чопра и Ник Джонас (11 години разлика)

• Крис Прат и Катрин Шварценегер (10 години разлика)

• Елън Дедженерес и Порша де Роси (15 години разлика)

• Джордж Клуни и Амал (17 години разлика)

• Блейк Лайвли и Райън Рейнолдс (11 години разлика)

• Джей Зи и Бионсе (12 години)

• Адам Ливайн и Бехати Принслу (10 години разлика)

• Джейсън Стейтъм и Роузи Хънтингтън-Уайтли (20 години разлика)

• Мат Бомър и Саймън Холс (13 години разлика)

• Хайди Клум и Токио Каулиц (16 години разлика)

• Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс (25 години разлика)

• Сара Полсън и Холанд Тейлър (31 години разлика)

• Дейвид Фостър и Катрин Макфий (35 години разлика)

• Флорънс Пю и Зак Браф (21 години разлика)

Но това са известни личности, ще помислите вие. Какво да кажем за обикновените хора? Колко голямо влияние оказва разликата във възрастта върху качеството и продължителността ù? 

Е, според проучване на възрастовата разлика и удовлетвореността от брака, колкото по-голяма е разликата във възрастта между двама партньори, толкова по-голямо е недоволството помежду им. Това не означава, че не е възможно да имате здрава връзка със значителна възрастова разлика, но със сигурност е по-предизвикателно и не е по силите на всеки.

Нека вземем под внимание, че има много голямо разминаване между 20-годишна възрастова разлика между 20-годишен и 40-годишен спрямо 50-годишен и 70-годишен. Тъй като остаряваме и трупаме повече житейски опит, разликата се скъсява, а нашите модели се сближават.

Защо в началото обаче има предизвикателство? Ето няколко съществени причини.

Разлика в опита

Най-важният проблем, който се наблюдава отново и отново, е, че при значителна възрастова разлика обикновено един човек в двойката има много повече житейски опит и често финансово предимство. 

Често срещано е и по-възрастният партньор да иска да упражнява контрол над по-младия. И макар в началото една такава връзка да изглежда страхотно отстрани и по-младият да бъде обгрижван емоционално, финансово и по друг начин – в крайна сметка обикновено се чувства контролиран.

Референтна рамка 

Обединяващ въпрос или тема на едно поколение може да бъде объркващ или тотално непознат за друго. Малки неща като това могат да посочат големи различия между хората. Препратките към поп културата, житейският опит и минали времена често са различни и затрудняват намирането на общ език и връзка.

Обществен натиск

Има доста двойки с разлика във възрастта, чиито членове на семейството са се отричали от тях поради това обстоятелство между тях и партньора. Приятели, семейство, колеги, познати и общество, всички имат силно влияние спрямо тези двойки. Това може да доведе до изолация на двойката и липса на подкрепа. Има случаи, в които двойката не излиза на обществени места и прекарва времето си ту в апартамента на единия, ту в този на другия, само и само да не среща хорските осъдителни погледи, критика и подмятания.

Проблеми с родителите

Това се превърна почти в клише, но понякога клишетата стават истина с добра причина. Не е необичайно човек, който е имал проблеми в детството си или някакви нерешени травми, несъзнателно да се стреми да пресъздаде тази динамика в романтичната си връзка. 

Несъзнаваното не познава разликата между минало, настояще и бъдеще и винаги се опитва да излекува всички рани в текущото време. Да имаш бащина фигура като интимен партньор понякога може да бъде опит за излекуване на раните от детска възраст. 


 Highviewart.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар