Зима

Зима
Пролет

7 март 2022 г.

За тв-зомбитата и тяхното бъдеще

Да си зомби сигурно е интересно – действаш по външен импулс, не мислиш, не чувстваш, не носиш отговорност...

 

 

През 2000 година Иван Костов с поредното национално предателство подари Ефир на БТ на свои хора. 

Малко след  това даде без пари и третата програма – днес Нова тв на чуждестранни мошеници. Основната телевизия – БНТ си остана държавна със сменяеми началници и несменяемо влечение към непрофесионализъм и зомби-журналистиката.

За професионализма е разговорът... и за зомбитата в телевизиите.

За това как, когато си в студиото на някоя от тези телевизии, представяш например дебела папка с доказателства, че антиковид ваксините причиняват увреждания и водещата с наивно изражение на ученичка от помощно училище пита: „Ама имате ли доказателства?“ „Да, ето ги, всеки може да ги види! В интернет са“ „ Не всявате ли паника!“ „Не, всявам професионализъм – нали сте чували, че трябва да търсите всички възможни източници?“ „За съжаление, времето ни изтече…“

Или в 120 минутната зомби зона на едно от тивитата интервюират съмнителни украински журналисти, които са в странен интериор и обясняват, че нищо не знаят и разбират новините от западните медии, но знаят, че руснаците убиват цивилни и най-вече деца. Водещият ги слуша, без дори от елементарен журналистически интерес да зададе трите железни „К“ на журналистиката: „Кой?“, „Къде?“,  „Кога?“.  

Разбира се, той няма как да знае поради несъстоятелност, че още през 1916 г. тези техники на манипулация са изпробвани върху американците, които категорично не искали да участват в Първата световна война. Но едни кръгове искали. Те създали правителствената комисия Крийл  и тя установила, че  „германците набучват белгийски и френски бебета на щиковете си“. Само за 6 месеца общественото мнение било обърнато и САЩ влезли във войната. 

По случайност, в момента, в който пиша тия редове, Зеленски е в САЩ на инструктаж как да продължава пропагандната и реалната война и „новините“ за „руските зверства“ ще се увеличат. Но за този водещ, в тази тв няма история и истина. Има зомби зона.

Затова в 120 минутното скъпо време (12 хиляди лева за 30 секунди) тази неделя последва лигав разговор с екип на собствената телевизия, който се връща от „горещата точка“. Но разговорът бе много хладен. Екипът казва, че говорил по телефона с хора от Киев, при положение, че е бил там. Че то и от София можеше. Водещият вместо факти, видео и фотокадри, поиска от тях да кажат колко деца имат и коя им е любимата дума на български и руски. С което напомни на по-възрастните за лексиконите в прогимназията от далечните години на соца. 

Репортерката в заключение съобщи, неясно по какви източници, че в Русия пропагандата и цензурата били страшни (тя не е била там) и водещият дори не припомни факта, че в демократична и евроатлантическа България тия дни ГДБОП закри над 40 сайта, които смята за руски, а СЕМ се събра на нощно, спешно заседание, за да реши, че руските тв канали се спират у нас. Което не е цензура, в Русия каква цензура има!...  

„Високопрофесионалният“ разговор завършва с мнението, че Путин е терорист и никой журналист не бива да му задава въпроси, защото с терористи не се разговаря. Така е, с терористите не се разговаря, мълчешком им се издигат паметници като този на Бандера в Украйна (проверете дали Нюланд и Маккейн не са му поднасяли венци).

В един момент спираш да носиш в студиата дебели папки и се опитваш с прости думи да обобщиш, че трябва да има различни гледни точки, но не като  диария на мисълта, а като информация, върху която да градим коментарите. А тия разни гледни точки ги няма.

Тогава излизат с тъпата хватка – но ето - даваме Ви трибуна (все едно имат нотариален акт за медията) и ти благодариш, че за тази година все пак ти я дават и няма да те прекъснат 67 пъти като миналата. При което четеш в очите на водещата мисълта: „Че ти да не си хараланпрофесорхристоваиантоний, че да те каним през ден...“

И понеже животът те е научил да четеш мисли, чуваш целия шум в главата на тази, която наричат „водеща“, а трябва да и викат „водена“. И този шум казва: „Какво искаш от мен? Ние сме зомбита и нашата задача е да зомбираме колкото може повече хора. Това ни дава положение, пари, известност и чувство за важност... Това с професионализма и с двата източника са глупости и никой отдавна не ги спазва…“

Да си зомби сигурно е интересно – действаш по външен импулс, не мислиш, не чувстваш, не носиш отговорност... Но в един момент черната  магия свършва и ти разбираш, че изглеждаш като жив, но всъщност отдавна си мъртъв.


Волен Сидеров

Няма коментари:

Публикуване на коментар