Зима

Зима
Пролет

25 март 2022 г.

Украйна е поредната жертва на геополитическата стратегия на САЩ. Да се готви Турция!

Украйна вече е загубила статута на стратегически партньор на САЩ и поради тази причина изоставена и превърната в играчка на двете Велики сили

 

 

Светът живее вече трето десетилетие от 21 век.

Оказва се, че геополитическата стратегия на САЩ, създадена през 20-ти век и насочена срещу СССР, днес е несъстоятелна спрямо Русия за новия век. Тази стратегия се базираше и на създаване на стратегически военноморски бази, които да дадат стратегическо преимущество пред СССР и го поставят в условия на стратегическа обсада.

Първият такъв опит е създаването на такава база в Кипър и то в северната му част, която е населена предимно с турци. Създаването на такава база обаче обърква геостратегическите интереси на Турция. Поради тази причина ръководството на Турция влиза в преговори с ръководството на СССР и получава съгласието на Москва турска армия да окупира Северен Кипър. Така двете империи – СССР и Турция гарантират своята сигурност и геостратегически планове.

Тук е редно да направим препратка към отношенията между СССР и Турция през 20-ти век.

Ленин практически спасява Турция след Първата световна война с помощта която оказва – военна и финансова. Границите на съвременната турска държава се дължат именно на тази помощ от Москва.

По време на Втората световна война Турция оказва най-важната помощ за СССР, като непозволява на Хитлер да премине безпрепятствено през Турция и да нахлуе в Кавказ. Това практически спасява стратегическия тил на СССР.

Тези отношения между Москва и Анкара колкото и странно да изглежда за мнозина продължават и през 21-ви век. След като не успяха в Кипър, САЩ се възползваха от ситуацията след разпада на СССР и насочиха своето внимание към Крим. Според самите украинци Майдана беше организиран именно с такава цел - украинската държава да позволи на САЩ да създадат военноморска база в Крим.

Изпреварващата реакция на Путин обаче направи и този опит на САЩ безрезултатен. След загубата на Крим, пак според самите украинци, Украйна вече е загубила статута на стратегически партньор на САЩ и поради тази причина изоставена и превърната в играчка на двете Велики сили.

Инерцията,създадена от внушенията на Майдана през 2014-а, е дала възможност на малцина хора, заставайки зад антируски настроения, да си внушат, че те са новите герои на Украйна.

Разбира се никой през годините до днешната война не каза истината в очите на тези украинци и те живееха с мисълта, че имат подкрепата, включително и военна, на Запада и особено на САЩ.

Днес разбраха, че са били лъгани през цялото време, но стореното през тези 8 години не може да се върне. Тези украински мъже няма как да разберат, че са просто пушечно месо.

Няма как да разберат, че геополитическата стратегия на САЩ катастрофира.

В момента се променят цели континенти. Африка, например изгражда своето бъдеще чрез китайските капитали и сигурността, която може да им гарантират руски паравоенни формирования.

Арабският свят прие политиката, която се налага от Москва и Пекин. Та само преди няколко дни Башар Асад бе приет в Абу Даби и Дубай и то като един от гарантите на арабската сигурност. Примери в тази посока колкото щеш.

Колкото е да е болезнено за украинците те вървят към краха на своята държавност. И за да няма други опити за създаване на американски военноморски бази в украинското черноморие, Путин явно е решил да го вземе под руски контрол. Дали обаче Украйна ще загуби територии само по посока Русия днес не е ясно. Бъдещето ще покаже.

В близкото бъдеще допускам, че вчерашните и днешни герои на Украйна ще доживеят най-немислимото за тях – ще бъдат обвинени от мирните украински граждани за трагедията, която преживяват днес.

А тези от тях, които попаднат в руски съд ще имат повече от трагична съдба. Убеден съм, че всички ония, които виждат в Путин пратеник на ада ще ме укорят за тези мои предположения. Но историята си има свои закони.

По мое мнение, тези украински мъже, които Путин смята за нацисти, имат един единствен полезен ход – да сложат оръжие и се предадат. Тогава предполагам, че Путин ще прекрати военните действия.

А ония, които са се предали, ще имат възможност за пощада. И това ще бъде наистина поведение на герои. Саможертвата е право само на героите.

Резонен е въпросът - за това дали САЩ ще продължат опитите да реализират своята геополитическа стратегия за СССР и в бъдеще срещу Русия.

Ако продължат - то последният опит, който могат да направят за създаването на стратегическа военноморска база, обслужваща тяхната геополитическа доктрина от 20-ти век, е свързан с Турция и проливите.

Така че, ако опитите в тази посока продължат, то след Украйна да се готви Турция за Майдан.

Но аз мисля, че Вашингтон по необходимост ще трябва да коригира спешно своята стратегия за новия свят.

И най-големият въпрос за САЩ ще бъде дали и кога Мексико ще влезе в стратегически съюз с Русия и Китай.

И едно изречение за Европа. Старият континент се събуди в новия свят демографски обсаден от хора, идващи от бившите колонии.

Любимата дума на днешните европейски политици „санкции“ срещу Русия е възможно най-краткия път към колонизирането на Западна Европа от бившите колонии.


Петко Добрев, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар