Зима

Зима
Пролет

25 март 2022 г.

Кузман Илиев: Който казва, че санкциите към Русия не са тежки, греши

"Санкциите винаги са бумеранг, който не знаеш как ще се завърти и как ще удари теб и не се знае дали в един момент това няма да е заплаха за единството на ЕС." 

 

"Много са санкциите към Русия и са много тежки. Който казва, че не са тежки и че завръщането към икономическото самозадоволяване на която и да е страна е някакво решение, греши."

Това заяви по БНР икономическият анализатор Кузман Илиев.

"Това е феноменален удар по руските граждани, по руското производство, по руския елит. Все пак оставам скептичен към санкциите като икономист, защото си спомням колко много санкции е имало към Кастро, към Садам Хюсеин, към Кадафи и така нататък и в крайна сметка не успяха да ги бутнат, защото крайният получател на тези санкции са хората в Русия, защото ще бъдат лишени от западните стоки и производство. Голямата част от руското население ще се радва, че богатите са наказани и ще подкрепя все по-силно лидера си и това се забелязва като феномен винаги, когато има такива санкции - и в Иран, и във Венецуела. Колкото и да са големи вътрешните проблеми на една страна, населението има склонност да защитава нацията си и това се възприема като агресия към нея и към самите граждани", допълни Илиев.

"Санкциите винаги са бумеранг, който не знаеш как ще се завърти и как ще удари теб и не се знае дали в един момент това няма да е заплаха под някаква форма и за единството на Европейския съюз. Ако това е Европейският съюз и ние вместо да правим един по-богат живот, пращаме оръжия, финансираме с парите на данъкоплатците ескалация в някакъв смисъл, в някакъв смисъл може да има много тежки брожения в Европа, в отделните страни", добави още икономическият анализатор.


Няма коментари:

Публикуване на коментар