Зима

Зима
Пролет

24 март 2022 г.

Черепа пак събуди интереса на всички, само Гешев още умира от скука

Васил Божков: Няма да кажа с какви доказателства разполагам, защото това ще попречи на разследването 

 

Бъдете здрави и по всяко време можете да разчитате на отговори на вашите въпроси - така Васил Божко приключи онлайн-пресконференцията по повод арестите на бившия премиер Бойко Борисов, ексфинансовия министър Владислав Горанов и ПР-а на кабинета на Борисов Севда Арнаудова. 

Срещата с журналисти трябваше да хвърли светлина върху обстоятелствата, при които Божков е бил изнудван от тримата. Както вече е известно, те бяха задържани миналия петък за 24 часа по Закона за МВР с основание за неотложност във връзка с обвинение срещу тримата за изнудване.

Най-интересният факт, съобщен от Божков на пресконференцията бе, че на 8 март той е бил разпитан от представители на Европейската прокуратурата.

"Те проявиха интерес към жалбата ми, след това ме намериха и ме разпитаха, съобщи Божков. Дни преди това дадох обяснения и пред Главна дирекция "Национална полиция" - те ми зададоха писмено въпроси, на които отговорих писмено, уточни още той. Няма да кажа с какви доказателства разполагам, защото това ще попречи на разследването", заяви Божков на въпрос дали има записи от срещи с Борисов, Горанов и Арнаудова.

Той коментира подробно и схемата на изнудването.

"Първо ме извика Бойко, в резиденцията му в Бояна. Ще оправим нещата, обаче и ти трябва да помагаш. След това ме прати при Менда Стоянова. Въпросните 560 млн. лв. загуби за бюджета са онези пари от облагането на хазартните му игри само с такси. Тези такси бяха приети със закон и всеки месец са взимани с подпис на финансовия министър, той е нареждал да се взимат тези такси, не аз!", разказа Божков и отново заяви, че той и фирмите му нямат никакви данъчни задължения към държавата.

По този повод министърът на финансите Асен Василев съобщи преди дни, че задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова е в резултат на действия по сигнал на хазартния бос Васил Божков и доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) от юли 2021 година.

"Този доклад установи загуби за бюджета в размер на близо 557 милиона лева заради бездействието на Комисията по хазарта, подчинена на финансовия министър Владислав Горанов. Тогава АДФИ установи, че за проверения период 1.1.2014-31.12.2019 г. е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата. Българската прокуратура така и не предприе нищо по този доклад", заяви Василев.

Вторият човек, при когото Борисов е пратил Божков е финансовият министър Владислав Горанов. Неговата задача е била да каже колко пари струва удоволствието да се плащат по-малки такси.

"Ходил съм при Влади много често", заяви Божков. Сумите, които той давал били лесни за изчисление - 20% от "хазартната" печалба.

"Парите съм давал из ръка в ръка, както казва народът. При едни купюри в сакото могат да се скрият до половин милион евро. Влизаш вътре, вадиш всичко от джобовете, палиш една пура  и излизаш преди да си я допушил", разкри той и допълни: "Севда също често идваше при мен. Борисов ми каза "Севда ще мине, да ти каже колко трябват". Тя идваше много често, на нея й давах пари за други цели, за това-онова, колкото каже, ту в евро, ту в левове..."

Под натиск на Борисов, Васил Божков е "купил" футболния клуб "Левски".

"Взех "Левски", подписах рекламни договори с "Нова телевизия", с които им осигурих пари да си купят телевизията", разкри още Божков. В списъка за хората които ме изнудваха има още хора. Кирил Домусчиев и вицепремиера Валери Симеонов в кабинета на Борисов, който изпълни два пъти поръчки на ГЕРБ, са в него. В прокуратурата знаят всичко, но не искат да направят нещо. Сигналът ми във Върховната касационна прокуратура се намира там от две години, после са го пратили в спезцпрокуратурата, но твърдят че няма никакви материали от мен. Истината постепенно излиза наяве", каза още той.

По-рано същия ден вътрешният министър Бойко Рашков намекна, че ПР-ът на Борисов Севдалина Арнаудова е разполагала с вътрешна информация от полицията във връзка с действията срещу нея, Борисов и Горанов.

"Сестрата на Севдалина Арнаудова работи в Главна дирекция „Национална полиция“, уточни Рашков в коментар дали има информационен теч по случая.

Според имуществена декларация на Ирена Ст. Арнаудова, тя е с длъжност "Главен експерт" в ГДНП.

ПР-ът на Борисов Севда Арнаудова днес реагира на твърденията на вътрешния министър.

„Бойко Рашков изрече много неистини, сестра ми работи в Дирекцията на полицията от 22 години има редица награди от това министерство, подписвани от най различни министри. Сестра ми категорично не е имала никаква информация за полицейската акция срещу нас", заяви тя. "Тя работи в сектор, който няма нищо общо с провежданите разследвания и досъдебни производства. Никой от нас не знаеше, че ще бъде арестуван“, заяви Севдалина Арнаудова.

Работата в службите е семейна традиция, разкрива самата Арнаудова.

През юни 2020 г., когато скандалът около Васил Божков и твърденията му, че е изнудван от Бойко Борисов и сие, Арнаудова публикува във Фейсбук пост, с който отхвърли твърденията на бизнесмена. Тя призна че познава Васил Божков отдавна, но изобщо не е предполагала, че той е способен така да манипулира истината. "Не очаквах, че ще превърне личните отношения в защитна теза", заяви тя. 


Румен Савов, Banker.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар