Зима

Зима
Пролет

15 март 2022 г.

Стоян Панчев: Проблем с инфлацията и цените щеше да има и без конфликт в Украйна

"Контролът върху цените краткосрочно изглежда като положителен ход, но след това може да счупи нещо друго в икономиката." 

 

„Правителството ще успокоява бизнеса. Това очаквам. Ситуацията е сложна, трудна. Моето очакване е да се казва – няма проблеми, ще удържим обстановката.“ 

Това каза пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) преди днешната годишна среща на правителството с бизнеса. 

По думите му правителството леко си противоречи – от една страна уверяват, че няма проблеми, а след това обявяват „драстични, крути, тежки мерки“ за контролиране на цената на енергия и храни.

„Въпросът не е дали ще имаме дефицит на пшеница, няма да има дефицит на пшеница, освен ако не се въведе някаква много груба форма на ценови контрол, в момента виждаме мека форма. Въпросът е колко ще е скъп този хляб“, отбеляза Стоян Панчев.

"Борсово търгуваните стоки зависят от международните пазари, включително от войната в Украйна. Знаем, че Украйна и Русия държат близо една трета от световния експорт и е трудно да се предвиди какво ще се случи", допълни той.   

„Другият проблем е, че не сме сигурни точно как ще проработи схемата на правителството. Ако пазарът каже – 4 лева хляб, но правителството е ограничило цените по някакъв начин, може да остане дори на сегашните цени. Хората ще купуват по-евтин хляб, но някой ще трябва да понесе тази щета, тази разлика между реалната и зададената от държавата цена.“

"Предприятия в Европа започват да спират работа заради цените на газа", посочи икономистът.

"В енергетиката е малко по-лесно да се получи работеща система, защото в голямата си част българската енергетика е държавна", изтъкна Панчев. Това според него може да се използва за омекотяване на ефекта на цените.

Стоян Панчев смята за погрешен опитът да се контролират цените.

„Започнеш ли да се бъркаш във формирането на цените, може да изкривиш редица други неща в икономиката. Краткосрочно това може да изглежда като положителен ход, но след това да счупи нещо друго в икономиката. Ще има последствия, които не са очевидни на пръв поглед.“

"От Русия и Украйна имаше голям туристически поток. Сега ще има спиране на туристи и от Русия, и от Украйна, и от останалата част от Европа. Ще имат много тежък сезон, особено на Северното Черноморие, което е ориентирано към външни туристи", прогнозира Панчев.

"Стагфлацията идваше и без война. Всички показатели и прогнози ни казваха, че ще имаме по-висока инфлация и по-нисък ръст", коментира Стоян Панчев.
 

"Инфлацията ще бъде със сигурност над 10%, между 10 и 15 на сто", заяви той.

Проблем с инфлацията и с цените щеше да има и без конфликт в Украйна, каза Стоян Панчев, който отчита късно започнала подготовка в тази посока.

„За такива кризи се подготвяш преди да дойдат.“

"Правителството се опитва да се справи със ситуацията, но не много успешно на този етап", обобщи икономистът. 


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар