Зима

Зима
Пролет

5 март 2022 г.

Бежанците и лицемерието

За едните сме готови да се грижим безвъзмездно, другите обаче да се оправят както могат... 

 

Войната в Украйна и нарастващия брой на бежанци, които намират подслон у нас, някак естествено изтика на заден план проблемите около напиращите през южната ни граница мигранти от Близкия Изток. 

Вече почти никой не говори за сирийските и афганистански бегълци, които кръстосват горите край Драгоман. Или как са се озовали чак в Добричко, откъдето навярно възнамеряват да преминат на румънска земя.

В края на февруари 25 сирийски бежанци бяха заловени при опит да влязат незаконно в България, укрити в тайници на турски пътнически автобус. 17 мъже, четири жени и четирима юноши, всички граждани на Сирия, без документи за самоличност. Всеки един от тях платил на каналджия по 1000 евро, за да стигнат до България.

Нещата за тях се развиват сравнително щастливо - ще прекарат някой и друг месец в център за бежанци, докато им се решава въпросът за статута. За други обаче съдбата не е толкова благосклонна - или ще попаднат в ръцете на Динко и себеподобните му когато пресичат нелегално границата, ще бъдат бити и обрани, или пък ще ги набият в полицията, когато ги хванат. И преживяванията им няма да са  тема на нито една нашенска медия.

За сметка на това валят новини за това къде и колко бегълци от ада в Украйна са получили подслон. Хотелиери във Варна например приютиха 140 души и чакат държавата да им помогне за разходите по издръжката им.

Забравеният и от Господ Трънски край, който от години обезлюдява, също влезе в информационния обмен с новината, че шестима бежанци от Украйна са били настанени в хотел в центъра на Трън. Стаите са със собствени санитарни възли, има интернет, топла вода, на разположение на бежанците е огромна професионална кухня, в която може да си готвят свободно. Продуктите са от домакините, както и разходите за ток.

Трънско е кривото огледало на застаряващата Европа. Това е една от малките по територия и население общини в България. Населението прогресивно застарява и намалява. Средната гъстота на населението на територията на общината е 7.1 души на квадратен километър, която е много по-ниска от средната за страната – 66.01 души на квадратен километър.

Ако Меркел беше родом от Трънско, отдавна щеше да призове мигрантите да идват, с идеята да поосвежат демографски отпадналия край. Трън обаче мълча когато сирийските бежанци заляха границата ни. Както всъщност мълчаха всички общини, областни градове, села, домакинства. Всички. А някои дори се вдигнаха на бунт срещу бежанците.

Разликата е очевидна. За едните сме готови да се грижим безвъзмездно или почти, другите обаче да се оправят както могат.

Не е ли това лицемерие?


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар