Зима

Зима
Пролет

23 март 2022 г.

Светът стана Украйна, без въпроси!

На въпрос защо не воюват там срещу нашествениците, простичко отговарят „а защо, има си хора за тази работа”...

 

 

Светът стана Украйна, без въпроси!

Трудно е да се измисли, още по-малко да се проумее, ако не ставаше пред очите ми. От огромен джип слиза девойка, но е паркирала неправилно. В тази европейска столица местните са чувствителни към правилата, налагани още от времето на Империята им. Намира се гражданин да направи забележка и изумено чува /на английски!/ „а вие сте за Путин, не подкрепяте украинците, така ли”?!.

Тогава се забелязва украинския знак на табелата на джипа. Тогава се обръща внимание и на безкрайната редица от джипове, мерцедеси, БМВ-та с украински номера из тази европейска столица, които паркират предимно пред скъпите /за мен недостижими като цени/ луксозни хотели. Тогава можеш да чуеш, ако си любопитен, а аз съм, че „идвам от Украйна, а там руските злодеи убиват жени и деца”. На въпрос защо не воюват там срещу нашествениците, простичко отговарят „а защо, има си хора за тази работа”. Отговарят на руски, защото питаме на руски, а говорели само английски, „за да ни разберат тези”. Спокойни, уверени люде, добре облечени по модата и със самочувствието, че светът е техен.

Ами така си е. Светът си е боядисал бузите със знамето им, изписал е огромни лозунги за тях, прави концерти в тяхна чест и променя програмите на филхармониите си, за да изхвърли от там руските композитори и изпълнители. До вчера боготворени. Ама мърморели бизнесмените, банкерите и мислещите граждани, ще им мине. 

Светът е Украйна и е различен. Дали ще ни хареса? Съмнение гложди душите ни, но нас никой не ни пита. Като онзи изумен човек, който се чуди как така може да се нарушават правила.


 Зорница Илиева, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар