Зима

Зима
Пролет

23 март 2022 г.

Христофор Караджов: Западната и руската публика виждат две различни картини на войната

"За Путин общественото мнение на Запад няма абсолютно никакво значение. Него го интересува как изглежда пред собствената си публика." 

 

„Байдън се явява арбитър, координатор, лидер, водачът на съюзниците с най-голямо влияние, неговата дума има най-голяма тежест. Той ще покаже собственото си присъствие като подкрепа, включително по въпроса с бежанците.“

Това каза пред БНР Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет, преди предстоящото посещение на американския президент в Европа.

"В медиите в САЩ темата с бежанците все повече се показва и като стимул за общественото мнение да подкрепя дори военна конфронтация с Русия", поясни Караджов.

Преподавателят очаква възможно развитие и вдигане на квотите за бежанците, които САЩ могат да приемат и които не са променяни от времето на Доналд Тръмп, „който не беше особено любезен към идеята за приемане на бежанци“.

"Фронтови държави като Полша ще искат много по-дефинитивни отговори от американския президент", смята Караджов.

Той не очаква пълно петролно и газово ембарго за доставките от Русия, защото по думите му Европа не е готова за това.

"Огромна част от тази война е хибридна война", подчерта Караджов. Според него това, което виждат западната и руската публика за войната в Украйна, са „две абсолютно различни картини, които нямат нищо общо“.

"На Запад политиците са много по-зависими от движенията на общественото мнение, държава като Русия е много по-консолидирана", посочи още в анализа си Христофор Караджов.

„Битката в медиите, в онлайн пространството, да се доставя и проверява информация от ситуация на такъв конфликт е изключително епична и много свирепа.“

„Не мисля, че Путин има много добри изходи, освен да продължава да натиска в Украйна. За него общественото мнение на Запад няма абсолютно никакво значение в момента, не го интересува как изглежда в очите на Западна Европа и на САЩ. Него го интересува как изглежда пред собствената си публика, доколко ще може да продължи подкрепата там и да се опита да изтощи Украйна“, коментира Христофор Караджов. 

"Проблем е, че не знаем какви точно са крайните му цели", допълни анализаторът.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар