Зима

Зима
Пролет

10 март 2022 г.

Ген. Атанас Самандов: Политиците не си свършиха работата, не заложиха на дипломацията

"Победител в една такава война няма да има. Ще страдаме от икономическите санкции. Всички. Би трябвало да се седне и по пътя на дипломацията да се решат въпросите." 

 

"Осъждам войната каквато и да е. 

Няма да забравя никога с каква омраза и с какъв укор ме гледаха бащите на нашите колеги, които пристигнаха на 30 декември 2012 година от Кербала и в деня преди Нова година трябваше да ги погребем. Войната е лоша за тези, които воюват, но и за хората и за мястото, където се провежда тя. Държавниците и политиците напоследък не си свършиха работата, не заложиха на дипломацията, а на икономическата война, на санкциите и на войната."

Това коментира пред БНР ген. Атанас Самандов. До 2014 г. той беше командващ на Съвместното командване на силите, бил е на мисии в Ирак и в Афганистан, а след това секретар по отбраната на президента Плевнелиев в периода 2014-2016 година.

По думите му, когато има война, трябва да се представят и двете страни, освен това се провеждат психологически операции.

"В България се представя едната позиция. България също има подразделение за психологически операции."

Ген. Самандов допълни, че руското ръководство си дава ясна представа, че ако разбие инфраструктурата и ако убие много цивилни, ще създаде настроение срещу себе си, затова разчита на високоточните оръжия и ракетните удари.

"Не очаквам конфликтът да излезе извън границите на Украйна. НАТО играе много предпазливо. Всеки знае, че победител в една такава война няма да има. Ще страдаме от икономическите санкции. Всички. Би трябвало да се седне и по пътя на дипломацията да се решат въпросите."

Прогнозата му е, че конфликтът ще привърши до края на месеца. Според него е нецелесъобразно да се пращат боеприпаси и въоръжение към Украйна, защото така ще се поддържа конфликта. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар