Зима

Зима
Пролет

26 март 2022 г.

Дмитрий Медведев обясни кога Русия има право да използва ядрено оръжие

Медведев изброи и целите на Москва в преговорите в Киев: неутрален статут, демилитаризация на Украйна и отказ от приетите в страната, нацистки идеологически закони 

 

"Има няколко случая, при които Русия има право да използва ядрено оръжие, но в сложни ситуации преговорите са най-добрият и правилен път."

Това заяви в интервю за агенция „Новости“ бившият премиер, президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, предаде БНР.

Дмитрий Медведев подчерта, че обстоятелствата, при които Русия може да прибегне до употребата на ядрено оръжие, са записани в съответния документ, който е утвърден от президента. По думите му това демонстрира решимостта на страната да отстоява своята независимост и суверенитет.

Въпросните случаи са четири.

Първо, ако по Русия бъде нанесен ядрен удар.

Второ, ако бъде използвано ядрено оръжие срещу нея и нейните съюзници.

Трето, ако бъде поразена критичната инфраструктура на страната и бъдат парализирани руските ядрени сили за възпиране.

И четвърто, ако в резултат на агресия срещу Русия и нейните съюзници с обикновени оръжия бъде застрашено съществуването на страната.

Медведев изброи и целите на Москва в преговорите в Киев, а именно: неутрален статут, демилитаризация на Украйна и отказ от приетите в страната, по думите му, нацистки идеологически закони.

Целите на Украйна са да съхрани държавността си и да гарантира по-нататъшното си развитие, допълни Медведев.






Няма коментари:

Публикуване на коментар