Зима

Зима
Пролет

26 март 2022 г.

Ваня Григорова: Ръстът на инфлацията трудно може да се прогнозира

"Спирането на доставките на газ от Русия ще доведе до ръст на безработицата и бедността не само в България, но и в Европа. Руският газ няма алтернатива." 

 

"За съжаление, всичко у нас поскъпва и ще продължи да поскъпва, тъй като нашите вътрешни цени зависят и от международните такива, и от войната в Украйна."

Това каза икономическият съветник на КТ „Подкрепа" Ваня Григорова по Нова телевизия.

"Зависимостта ни от доставките на горива и торове от Русия и Украйна неизменно ще се отрази на производителите на зеленчуци и плодове", посочи Григорова.

"Ръстът на инфлацията трудно може да се прогнозира. Може да надскочи и 10%, тъй като на годишна база тя вече е 10%. Ако ситуацията се усложнява, а тя ще се усложнява, очевидно е, че ще надскочи 10%. Никой не знае обаче с колко", коментира Григорова.

"На национално ниво трябва да бъдат предприети сериозни мерки, така че да се гарантира оцеляването на населението. Увеличението на минималната работна заплата от 1 април няма да компенсира всички увеличения. То не компенсира дори инфлацията", посочи тя.

"Спирането на доставките на газ от Русия ще доведе до ръст на безработицата и бедността не само в България, но и в Европа. Руският газ няма алтернатива", категорична бе Григорова.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар