Зима

Зима
Пролет

8 април 2022 г.

Елеонора Митрофанова: София се стреми да се солидаризира с нацисткия режим в Киев

"Предизвиква недоумение пламенността на редица деятели да инициират преименуване на улици в градовете на България."

 

 

"София се стреми да се солидаризира с нацисткия режим в Киев."

Така отговори руското посолство у нас на именуването на алеята пред сградата им на "Героите на Украйна", а площад в близост - "Борис Немцов". Това се случи във фейсбук на редовния брифинг на посланик Елеонора Митрофанова.

"Предизвиква недоумение пламенността на редица деятели да инициират преименуване на улици в градовете на България, където се намират руските представителства.

Страниците на историята на Родината ми съхраняват паметта за подвизите на синовете на украинската земя, които безстрашно се сражават срещу "кафявата чума" в редовете на Съветската армия.

Горещо подкрепяме инициативата на софийската администрация в случай, ако обсъжданото ново название е почит към паметта на героите на Съветския съюз маршали Тимошенко, Рибалко, Кожедуб, генерал-полковници Жмаченко и Людников, легендарния партизански командир Ковпак и много други герои, прославили се в боевете за моето Отечество и свободата на Европа. Ние пазим паметта и дълбоко уважаваме великите дейци на културата и науката, дали голям принос за развитие на световната цивилизация. За такива герои - вечна памет и слава.

Ако пък на жителите на българската столица им предлагат да се разхождат недалеч от улицата, наречена с името на последователи на помагача на Хитлер - Бандера, руската страна има пълно морално право да изрази решителен протест във връзка със стремежа на официална София да се солидаризира с нацисткия режим в Киев. Моля, решете вече този фундаментален въпрос", заявява Митрофанова, цитирана от Dir.bg.

За вандализма спрямо паметници от съветски период

"С огорчение трябва да констатираме зачестили се случаи на оскверняване на паметници на съветски воини-освободители на Европа от фашизма в България. Смятаме действия на вандали за варварски. Призоваваме българските власти да вземат необходими действени мерки по недопускане на подобни прояви", заявява още руският посланик. 




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар