Зима

Зима
Пролет

21 април 2022 г.

Сергей Шойгу: Мариупол е освободен

Путин определи като нецелесъобразен щурм на промишлената зона „Азовстал“ в Мариупол и нареди щурмът да бъде отменен 

 

Русия е превзела Мариупол, докладва на Владимир Путин министърът на отбраната Сергей Шойгу, съобщи Ройтерс, цитирайки Интерфакс.

„Мариупол е освободен от въоръжените сили на Руската федерация и силите на Народната милиция на Донецката народна република, останки от формированията на националистите са се укрили в промишлената зона на завода „Азовстал“, заяви Шойгу.

От своя страна Путин определи като нецелесъобразен щурм на промишлената зона „Азовстал“ в Мариупол и нареди щурмът да бъде отменен, предаде ТАСС.

Путин обясни заповедта си със съображения за запазване живота на руските военни. 

„Това е случай, в който сме длъжни да мислим, тоест ние винаги сме длъжни да мислим, но в дадения случай още повече, за запазване живота и здравето на нашите войници и офицери. Не е нужно да се пълзи в тези катакомби, да се пълзи там под земята по тези промишлени обекти“, подчерта руският президент.

„Блокирайте тази промишлена зона така, че муха да не прехвръкне“, нареди той.

По думите на Шойгу около 2 000 души от украинските сили са се укрили в „Азовстал“, като те са „надеждно блокирани“.

Путин е възложил на Шойгу още веднъж да предложи на всички, които до момента не са сложили оръжие, да го направят. 

„Руската страна им гарантира живота и достойно отношение към тях в съответствие със съответните международно-правни актове. На всички ранени ще бъде оказана квалифицирана медицинска помощ“, каза Путин.

Путин е определил като успех „освобождението“ на Мариупол. Той помолил Шойгу да предаде думите на благодарност към войските и да представи предложения за награждаване на отличилите се военнослужещи.

Сергей Шойгу

Няма коментари:

Публикуване на коментар