Зима

Зима
Пролет

15 април 2022 г.

Доц. Виктор Йоцов: Типът инфлация, който идва, е като лавина - да не си въобразяваме, че можем да я спрем

"Виждаме невъзможност за избор не само в БНБ - има много други институции, които от много време не са попълнени." 

 

"Очевидно обстановката е много изострена и не предполага вземане на решение. Почти съм сигурен, че няма да се стигне до избор." 

Това каза пред БНР за избора на нов управител на БНБ доц. Виктор Йоцов, икономист и преподавател в Катедра "Финанси" в Университета за национално и световно стопанство.   

"Подозирам, че причините за подмятането на тези компромати и обвинения са на съвсем друго ниво, не касаят професионалните качества на кандидатите. На политическа основа", посочи той.

Според Йоцов сме "в много неприятна ситуация, защото виждаме невъзможност за избор не само в БНБ - има много други институции, които от много време не са попълнени".

"От правна гледна точка изборът на нов гуверньор на БНБ може да продължи дълго време, но че носи негативи, няма никакво съмнение", изтъкна доц. Йоцов.

Преподавателят прогнозира, че заявените от управляващите антикризисни преговори и действия ще бъдат насочени не толкова "за стопиране или овладяване на инфлацията, колкото за облекчаване на нейните последици".

"Таван на цените никога не е работел. Не може да се слага таван на цените. По-скоро да има контрол върху печалбите, които фирмите си начисляват."

"Прагът на ДДС да се вдигне от сегашните 50 000 лева – за това поне от 5 години се говори и това не е свързано с инфлацията. Аз не знам дали това ще има някакъв ефект върху инфлацията. Този тип инфлация, който сега идва, която в основата си е в енергийния сектор и хранителните продукти, е нещо като лавина – като тръгне, спиране няма", коментира икономистът.  По думите му трябва да се търсят начини да се облекчат тези, които ще пострадат най-много.

"Да не си въобразяваме, че можем да спрем лавината." 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар