Зима

Зима
Пролет

6 април 2022 г.

Унгария е готова да плаща рубли за руския газ

Унгария подписа миналата година нов дългосрочен договор за доставка на газ от Русия
 

 

Унгария заяви, че е готова да плаща рубли за руския газ, като по този начин наруши редиците на Европейския съюз, който се стреми към единен фронт, противопоставяйки се на искането на Москва за плащане във въпросната валута.

"Унгария ще плаща за доставките в рубли, ако Русия поиска това", заяви министър-председателят Виктор Орбан на пресконференция, предаде "Ройтерс".

Руският президент Владимир Путин предупреди Европа, че рискува да спре доставките на газ, ако не плати в рубли, тъй като търси ответни мерки заради западните санкции за инвазията на Москва в Украйна.

Европейската комисия заяви, че тези, които имат договори, изискващи плащане в евро или долари, трябва да се придържат към тях, тъй като остават седмици до падежа на сметките.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто заяви по-рано, че властите на ЕС нямат "никаква роля" в сделката за доставка на газ с Русия, която се основава на двустранен договор между подразделения на унгарската държавна компания MVM и на Газпром.

Унгария е една от малкото държави в ЕС, които отхвърлиха енергийните санкции срещу Москва в отговор на инвазията, която Русия определя като "специална военна операция".

Премиерът Виктор Орбан, чието правителство поддържа тесни бизнес отношения с Москва повече от десетилетие, се възкачи на власт за четвърти пореден мандат на изборите в неделя, отчасти благодарение на обещанието да запази сигурността на газовите доставки за унгарските домакинства.

Въпреки че искането на Путин предизвика недоволство в много европейски столици, правителствата на страните, които средно разчитат на Русия за повече от една трета от своя газ, обсъждат въпроса с енергийните компании.

В понеделник Словакия заяви, че ще действа в унисон с ЕС, докато доминиращата полска газова компания PGNiG твърди, че първоначалният ѝ договор с "Газпром", който изтича в края на тази година, е задължителен и за двете страни.

В Австрия енергийната компания OMV заяви в петък, че е имала първоначален контакт с Газпром за заплащане на природния газ в рубли, въпреки че правителството във Виена заяви, че няма основание за плащане в друга валута освен в евро или долари.

Досега Европейският съюз не е налагал санкции върху петрола и газа от Русия, но се готви да предложи забрана за внос на въглища и други продукти.

"Намерението на Европейската комисия да има някакъв общ отговор от страна на страните, които внасят руски газ, не се счита за необходимо", заяви Сиярто, като добави, че страните са подписали индивидуални двустранни договори.

"Никой няма право да се произнася по това как ние да променяме собствения си договор."

Унгария, която е силно зависима от вноса на руски газ и петрол, подписа миналата година нов дългосрочен договор за доставка на газ, по силата на който се очаква "Газпром" да доставя 4,5 млрд. куб. м газ годишно.

Междувременно в сряда Путин е обсъдил със сръбския си колега Александър Вучич разширяването на икономическото сътрудничество на Москва с Белград, включително в енергийния сектор.

Договорът на Сърбия за доставка на руски газ изтича на 31 май. "Разговорите за новия договор трябва да започнат възможно най-скоро", се казва в изявление на кабинета на Вучич.





Няма коментари:

Публикуване на коментар