Зима

Зима
Пролет

21 април 2022 г.

Какво се крие в подземията на "Азовстал" и от какви разкрития се страхува Западът?

По данни на "Оперативна сводка" в катакомбите се намират около 240 чужденци, има офицери от НАТО и от френския Чуждестранен легион

 

 

В катакомбите на металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол се крият особено важни хора. 

Именно в завода "Азовстал", твърдят от руската армия, са се укрепили националистите от батальона "Азов", който се смята за личната бойна част на милиардера Ринат Ахматов, един от най-отявлените активисти на киевския режим.

Преди дни Телеграм-каналът на изданието "Оперативна сводка" съобщи, че катакомбите под "Азовстал" се намират на дълбочина до 35 метра и имат обща дължина 24 километра.

Там се намира секретен обект на НАТО PIT-404 и секретна биолаборатория на блока с биологическо оръжие.

В бронираните тунели са блокирани офицери от Алианса.

По данни на канала в катакомбите се намират около 240 чужденци. Сред блокираните има офицери от НАТО и от френския Чуждестранен легион, персонал от биолабораторията и около 300 души охрана от батальона "Азов". По данни от различни източници, чужденците говорят на 6 европейски и 2 неевропейски езика.

Известно е, че биолабораторията е изградена и експлоатирана от компания, свързана с Хънтър Байдън, Ринат Ахметов и Володимир Зеленски, пише "Оперативна сводка".

В лабораториите на този обект са се провеждали изпитания по производството на биооръжие, твърди каналът. В опитите са участвали основно западни специалисти.

Според военния кореспондент Александър Сладков, когато бъдат осветени имената на тези, които се крият в катакомбите на завода, това ще стане сензация.

Съдейки по случващото се, не всички от френските офицери от разузнаването и спецоперациите са успели да напуснат Мариупол. Това обяснява и честите обаждания по телефона на Еманюел Макрон до Кремъл.

Появиха се и сведения, че няколко опита за изтеглянето им с хеликоптери са се провалили.

А Руското министерство на отбраната заяви официално, че в "Азовстал" се намират около 400 "чужди наемници". Повечето от тях са граждани на европейски държави, както и на Канада. Радиоразговорите между екстремистите в Мариупол се водят на шест чужди езика.

В началото на април се появиха и съобщения, че в Мариупол е заловен висш американски военен - генерал-лейтенант Роджър Клутие, командващ Съюзното сухопътно командване на НАТО.

Те обаче бяха отречени от пресслужбата на НАТО, която заяви:

"Последната визита на ген. Клутие в Украйна бе през юли 2021 г. за преговори с командването на сухопътните сили в Киев с цел засилване партньорството на НАТО със смелите и боеспособни украински сили".

Темата за присъствието на френски военни в подземията на "Азовстал" коментира и международният анализатор Боян Чуков във Фейсбук:

"Макрон е поискал 12 пъти да говори с Путин за осигуряване на хуманитарен коридор от Мариупол. Няколко пъти летяха украински хеликоптери да спасяват хора от Мариупол, но с едно малко изключение всички бяха свалени от милицията на Донбас с трофейни "Стингери".

„Азовстал“ е със стогодишна история, построен е по съветско време. Общата му площ е от 11 квадратни километра, или 25 пъти повече от площта на Ватикана. Разположен е край Азовско море и има сложна система от бомбоубежища.

Командирите на „Азов“ и на бригадата от украинската морска пехота - Денис Прокопенко и Сергей Волина, направиха в сряда вечер съвместно видеообращение, в което призоваха лидерите на САЩ, Великобритания и Турция да спасят останалите в района на завода мирни жители. „Това може да е нашето последно обръщения, Вероятно ни остават броени дни или часове“, каза във Фейсбук майор Волина.

В Мариупол има цял подземен град под завода "Азовстал", който силно пречи на щурма. Това заяви съветникът на лидера на правителството на самопровъзгласилата се република ДНР Ян Гагин преди седмица.

По думите му "Азовстал" е огромен завод, построен още по времето на СССР, чиято площ е съпоставима с Мариупол. Заводът разполага със свои комуникации и пътища.

Гагин подчертава, че заводът е бил строен с отчитането на вероятността за бомбардировки и блокади. Освен това, той също може да издържи на ядрен удар.

Освен това, под Мариупол се намира фактически още един град с подземни комуникации. В момента в завода се намират хиляди бойци с цял оръжеен арсенал и цял парк бронирана техника.

"Затова операцията върви доста бавно, на пръв поглед, но от друга страна, трябва да се знае, че ние не можем да рискуваме хората", подчерта Гагин.

По-рано британският наемник Ейдън Еслин, който се предаде на руските военни в Мариупол, разказа, че на територията на "Азовстал" може да се намират чуждестранни офицери.

В руски медии изтече информация как вероятно изглежда "подземният град" на мариуполския завод "Азовстал", където се укриват националисти и сътрудничещи им чуждестранни наемници, пише "Актуално".

 На схемата се вижда, бункерът има седем подземни етажа


Първият етаж е фалшив – там няма нищо освен маскиран люк. Той е необходим само за да заблуди непосветения човек. На втория етаж се намира зала, от която може да се наблюдава ситуацията на повърхността, както и лазарет. На третия етаж има контейнери, където могат да се отглеждат зеленчуци. На четвъртия - ремонтно отделение, а също бар и кафене.

Петият и шестият етаж са отредени за жилищни помещения. А на седмия е системата за поддържане. Съдейки по всичко, там има генератори, които осигуряват електричество на бункера, система за подаване на въздух и водоснабдителна система.

Според руската държавна телевизия положението на намиращите се на територията на „Азовстал“ бойци и наемници се влошава всеки ден, тъй като храната и боеприпасите им свършват.


 Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар