Зима

Зима
Пролет

7 април 2022 г.

Филип Грант: Снимки на военните престъпления в Украйна няма да са достатъчни в съда

"Самите снимки рядко се смятат за решаващи доказателства. Те могат да покажат важни елементи, но няма да разкрият цялата история."

 

 

"Шокиращите кадри на тела, пръснати из улица в украинския град Буча, говорят за военни престъпления, но представянето на юридически доказателства, а още повече осъждането на виновните, е мъчителна задача."

Това предупреждава Филип Грант, директор на неправителствената организация "Трайъл", специализирана в борбата срещу безнаказаността при престъпления срещу човечеството, в самото начало на интервю с АФП.

"Самите снимки рядко се смятат за решаващи доказателства. Те могат да покажат важни елементи, но няма да разкрият цялата история", добавя той и препоръчва да се подхожда с "предпазливост" и припомня за манипулации и погрешни тълкувания в миналото.

Споменът за фалшивото клане в Тимишоара, Румъния, през 1989 г. още е жив, също както този за съвсем реалното в Катин през 1940 г., извършено от Съветския съюз, който обвини за него нацистите.

Публикуваните в международни медии снимки и видеозаписи от Буча, показващи тела на улицата, някои с вързани зад гърба ръце или частично обгорели, както и масови гробове, предизвика международно възмущение.

Украинските власти твърдят, че руски войници са избили мирни граждани - нещо, което Москва отрича, като обвинява украинските власти, че са инсценирали всичко.

Военно престъпление

"В конкретния случай с Буча изглежда доста ясно, че са били извършени военни престъпления", казва Грант.

Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека заяви във вторник, че "всичко сочи към това, че мирни граждани са били умишлено взети на прицел, което представлява де факто военно престъпление".

Но Филип Грант подчертава, че само снимките не позволяват да се припише тази отговорност на конкретно лице или група.

"Дори ако определите, че руснаците са го направили, трябва да знаем кой го е наредил. Дали е (руският президент) Владимир Путин? Дали е командващият на терен? Дали е бандитско подразделение?", обяснява той.

"От гледна точка на наказателната отговорност е прекалено рано да се каже кой ще трябва да се яви на съд за тези престъпления, подчертава Филип Грант. - Процес, който ще бъде дълъг и сложен."

Международният наказателен съд, Съветът на ООН по правата на човека и все по-голям брой страни искат разследване на военните престъпления, извършени в Украйна от началото на руското нашествие на 24 февруари, но Грант предупреждава, че ще им предстои "много работа за вършене".

Престъпление и наказание

"Първата стъпка във всяко подобно разследване е да се уверим, че е било извършено престъпление. Това може да изглежда очевидно, но не винаги е така, припомня Грант, особено в контекста на една война. - По време на война убиването на хора може да е законно. Смъртта на войник по време на битка не се смята за престъпление. Но ако той бъде убит, след като е бил ранен или пленен, вече става такова. Ако войници бъдат убити в битка и погребани в общ гроб, това не е престъпление. Но ако намерите в масовия гроб семейство цивилни, вероятно е престъпление."

Експертът смята, че, след като бъде определено, че е било извършено престъпление, следва често по-сложната задача да се определи кой е отговорен за него.

"Военните престъпления включват множество равнища на отговорност в цялата командна верига и до самия й връх. В последния случай най-трудното е да се получи достъп до заподозрените", анализира Грант.

"Ако украинското разследване показва наказателната отговорност на Путин, трябва да заловите лицето. Това няма да е лесно, но е възможно", смята той.

За военните престъпления не съществува давност. "Освен самият президент Путин вероятно има стотици лица в апарата на службите за сигурност, които може в някакъв момент да бъдат държани отговорни, без дори да говорим за войниците на терен", смята Грант.



Няма коментари:

Публикуване на коментар