Зима

Зима
Пролет

14 април 2022 г.

Владимир Путин разпореди доставките на енергийни ресурси да се пренасочат от запад към изток

"В близко бъдеще е необходимо да се определи ключовата необходимост от инфраструктурни съоръжения и да се започне тяхното изграждане." 

 

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди на правителството да се подготви за обръщане на доставките на енергийни ресурси на изток на фона на плана на Запада да спре да ги купува.

По време на среща с правителството в Москва Путин заяви, че правителството трябва да се подготви за отказа на европейските държави от доставките на руски въглеводороди, включително газ.

Той отбеляза, че руският енергиен сектор вече страда от западните санкции, логистиката е нарушена и се оскъпява, а банките на "недружелюбните страни" забавят плащанията за руските доставки.

Путин допълни, че Русия вече предприема някои стъпки за транзитиране на плащанията за енергийни ресурси в национални валути, за да се изоставят плащанията в долари и евро, и възложи на правителството да подготви руския валутен пазар за такъв преход, така че да е възможно свободно и в необходимия обем всяка чуждестранна валута да се обменя за руски рубли.

"Като цяло възнамеряваме радикално да увеличим дела на разплащанията в национални валути във външнотърговската система.

"Повтарям: отказът от ненадеждни, компрометирани валути и юрисдикции е стратегическа задача от гледна точка на финансово-икономическата сигурност на нашата страна, важна за поддържането и увеличаването на обема на външната търговия, за установяването на стабилни връзки с предвидими партньори, които държат на думата си и ценят своята бизнес репутация, разбират последствията от своите решения", каза той.

Путин предупреди, че намерението на Запада да замени руските доставчици на енергийния пазар ще се отрази на световната икономика, като на първо място ще бъдат засегнати инициаторите на подобен проект.

Путин заяви, че е изненадан, че европейските партньори признават, че не могат да се справят без руските енергийни ресурси, включително газ, но продължават да говорят за ембарго върху руските доставки, което води до ръст на цените.

Той отбеляза, че единствено САЩ могат да насочат определени количества въглеводороди към Европа, но цената ще бъде много по-висока и ще се отрази на нивото на живот на европейските граждани и на конкурентоспособността на европейската икономика.

Руският държавен глава каза също, че преследвайки целта на антируските санкции, Западът се е отказал от своята "зелена програма", от намерението да спре да използва ресурси с така наречената "висока въглеродна следа".

"Първоначално сериозните експерти и анализатори предупреждаваха и публично заявяваха, че ускореният "зелен преход" на практика няма да може да се осъществи без високи разходи. Именно така се оказа и на практика.

И сега има прекрасен повод да се прикрият погрешните изчисления и да се обвини Русия за всичко това - грешни изчисления, некомпетентност не само в енергийния сектор, но и в много други области."

Путин заяви, че е необходимо да се има предвид такава нестабилна линия и да се диверсифицира износът, да се изхожда от разбирането, че доставките на енергийни ресурси в западна посока ще бъдат намалени.

"Ето защо е важно да се затвърди тенденцията от последните години - да се преориентира нашият износ стъпка по стъпка към бързо развиващите се пазари на юг и изток. За да се постигне това, в близко бъдеще е необходимо да се определи ключовата необходимост от инфраструктурни съоръжения и да се започне тяхното изграждане", добави той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар