Зима

Зима
Пролет

19 април 2022 г.

Византийски град. Да си налягаш парцалите. Важното е марфата да върви...

Мъжеството е да застанеш без страх нито за хляба, нито за долара, нито за марфата, и да говориш истината, и да отстояваш истина и позиция 

 

Коренячка варненка съм.

Нямах никакви илюзии, че при посрещането на българските моряци, те ще ЗАСТАНАТ! като мъже и ще разкажат цялата истина. Бях сигурна обаче какъв правителствен простокиров циркаджилък ще спретнат правителство заедно с фирмата „Овърссийз Меритайм“, която си е чиста проба седалище на „Продължаваме на промяната“.

Всички видяхте пошлия пропаганден цирк. И клоуните Простотокиро и намсикоя Генчовска. Плюс домакините им фирмата на „Продължаваме промяната“.

Който знае какво е Варна, знае, че Варна е „византийски град“. Приемете го в метафоричен смисъл – бъкано с „византийци“.

Иначе моряците минават за „големи мъже“. Може, щом казвате. Ама мъжеството не е само да имаш даян на море. И да се вълнуваш единствено от „марфата“ и от това колко долара ще изкараш.

Мън-мън и пристискване – това чухме, ако изобщо нещо казаха днес спасените от руснаците и ДНР български моряци.

Мънкат и не смеят да гъкнат със свити гърла. Защото им запушиха устите, и то с не особено големи усилия. Също без никакво усилие не показаха и елементарна съпротива, че пошлата пропаганда на правителството вървеше на техен гръб на летище Варна.

Народопсихологията на моряка си е такава – да върви марфата, доларите от „рейс“ да падат, върнахме се живи и здрави, айде сега да си налягаме парцалите, че утре пак ще се качваме и що да се навираме в шамарите… Пък и на фирмите всички във Варна знаем колко се брои за да „те качат“ на кораба.

Жените им излязоха по-големи мъже от тях в един момент, но после и те си налегнаха парцалите. В името на „благополучието“ на семействата.

Не съдя никого.

Отдавна съм прозряла, че на тази територия мъже вече отдавна няма. Тук-там – със свещ да ги търсиш.

Мъжеството е да ЗАСТАНЕШ без страх нито за хляба, нито за долара, нито за марфата, и да говориш истината, и да отстояваш истина и позиция. Дори и само заради благодарността, че са ти спасили живота. Дори и когато живота ти са го спасили точно онези, които продажниците ни на Власт наричат врагове.

Не се питайте повече защо ни управляват идиоти, защо избираме идиоти и крадци, защо не смеем да заливаме улиците с бунтове и протести, защо утре пак ще заложим на идиоти, понеже може и ние да намажем някак филията покрай тях. Не се питайте. С „марфаджии“ нито революция, нито промяна става.

Когато в една държава вече няма мъже, има само „налягайте си парцалите“.

А наздраве! Важното е да сме живи и здрави. Под юрганите.

 
Веселина Томова, Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар