Зима

Зима
Пролет

18 април 2022 г.

Гордостта на руския футбол навърши 100 години

Спартак (Москва) е най-титулуваният отбор в Русия със своите 22 шампионски титли и 13 купи на страната

 

 

Един от най-значимите футбoлни клубове в Европа днес празнува своята 100-годишнина от основаването си.

Спартак (Москва) е най-титулуваният отбор в Русия със своите 22 шампионски титли и 13 купи на страната. Легендарен е периодът след 1992 година, когато при изграждането на съвременната Руска лига "спартаклии" спечелиха девет от първите десет шампионата.

Имаше и време, в което Спартак бе сила на европейската сцена, като на три пъти достига полуфинал в европейските клубни турнири. Сега е различно, тъй като всички руски отбори, включително и този, бяха изхвърлени от надпреварите.

Историята на Спартак датира от първите дни на съветския футбол, когато отборите бяха оформяни от различни прослойки на обществото. Динамо (Москва) са свързвани с милицията, ЦСКА (Москва) с армията, а Спартак е считан за "отбора на народа". По онова време спортната общност на "Спартак" е задвижвана от т.нар. руско гимнастическо общество "Сокол", което е открито през 1883 година.

В онези години то включва в дейностите си десетки спортове и започва с футбола през 1897 година преди през 1909-а да бъде даден старт на професионалния футбол в тази страна. През 1922-а започват изявите на Московския спортен клуб, който след това носи името "Красная пресня".

С времето клубът изгражда своя стадион, продава все повече билети и играе мачове из целия Съветски съюз. Важен момент в историята е довеждането на първия голям спонсор - Съюза на хранителната промишленост и така Спартак се мести на стадион "Томски" с 13 хиляди седящи места. В онези години сменя спонсорите си още няколко пъти, за да е конкурентен на големия съперник Динамо Москва.

Настоящото име на отбора датира от 1934 година, когато комсомолския секретар Александър Косарев назначава Николай Старостин и неговият брат да движат процесите в отбора. За да изразява повече сила името, то е посветено на гладиаторите в Древен Рим.

Съветската футболна лига започва през 1936 година и първият шампион е Динамо, като Спартак е втори година по-късно. Преди Втората световна война "червено-белите" печелят още две титли, но като цяло тези два отбора доминират местния футбол.

Спартак има и важна роля за спечелването на златните медали на Олимпиадата в Мелбърн през 1956-а, тъй като голяма част от националния отбор е изграден от негови играчи. Тогавашният капитан Игор Нето и до днес е една от най-големите фигури в историята на клуба.

Силният период на Спартак приключва в средата на 60-те години на миналия век, а в средата на 70-те изпада във втора дивизия. Голямото завръщане се случва през 1979-а, когато Спартак сваля Динамо от върха и печели титлата за десети път.

Един от най-тъжните моменти обаче идва три години по-късно, когато по време на мача с нидерландския Хаарлем 66 души умират при струпване. Това остава най-голямата трагедия в руската спортна история.

През 1989-а Спартак спечели последната си титла в съветското първенство, побеждавайки Динамо Киев с 2:1 в последния кръг след гол от пряк свободен удар на Валери Шмаров в заключителните минути. Година по-късно "червено-белите" достигат полуфинал в Европа, след като елиминират Наполи и Реал Мадрид, но отпадат от Олимпик Марсилия.

Падането на СССР се оказа щастливо събитие за Спартак, тъй като след това започна най-голямата му доминация. Водени от президента Олег Романцев, който изпълнява и ролята на треньор, тимът спечели девет от първите десет титли в новосформирания руския футбол.

През 1996-а "червено-белите" успяха да впишат името си в историята на Шампионската лига, след като спечели и шестте си мача в груповата фаза. Освен Спартак, само пет гранда са го постигали - Милан (1992), ПСЖ (1994), Барселона (2003), Реал (2011, 2014) и Байерн (2020).

Романцев продаде отбора на Андрей Червиченко през 2003 година, а между двамата става спор, който бе само в ущърб на отбора. Последната 22-а титла дойде през 2017-а след общо 16 години суша.

В онзи период част от тима бе и родният капитан Ивелин Попов, който записа 97 мача и вкара девет попадения с фланелката на Спартак между 2015-а и 2018-а.

Ето и перфектния отбор на Спартак за всички времена: Анатоли Масльонкин, Михаил Огонков, Андрей Старостин, Игор Нето, Фьодор Черенков, Юрий Гаврилов, Сергей Салников и Галимзян Хусаинов 

 

Николай Петров, Corner.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар