Зима

Зима
Пролет

18 април 2022 г.

Как Америка печели от войната в Украйна

Шистов газ, селско стопанство, продажба на оръжия: Вашингтон печели залога по всички показатели

 

 

Говореше се, че е слабоумен, дори сенилен: най-после Джо Байдън се измъква от затрудненото положение в руско-украинския конфликт. 

Шистов газ, селско стопанство, продажба на оръжия: Вашингтон печели залога по всички показатели.

1. Продажба на по-скъп газ на Европа

Джо Байдън не е пътувал напразно. На 25 март в негово присъствие Европейската комисия се ангажира да купи допълнително 15 млрд. куб. м втечнен природен газ през 2022 г. Това е само началото. Крайната цел е да се заместят напълно 155 млрд. куб. м руски газ, които представляват около 30 на сто от потреблението на ЕС. Добиван чрез хидравлично разбиване (техника, забранена във Франция, тъй като се смята за много замърсяваща), този “шистов газ” ще бъде транспортиран с танкери за втечнен метан, преди да бъде превърнат отново в газ при пристигането му на континента. За да стане това, Германия (която заложи всичко на руския газопровод “Северен поток 2”) ще трябва да изгради два терминала, подходящи за тази операция. В САЩ производителите на втечнен природен газ потриват ръце и засилват натиска над правителството на Байдън, за да получат нови отстъпки. Техният икономически модел е мегаполето Golden Pass, което ще бъде експлоатирано от ExxonMobil и Qatar Energy в щата Тексас през 2024 г. Инвестиция от 10 млрд. долара, чиято рентабилност вече е гарантирана от... европейската клиентела.

2. Неочаквана печалба за оръжейната индустрия

Руско-украинската война убеди също европейците (основателно, но по спешност) да укрепят армиите си. Така канцлерът Олаф Шолц възнамерява да отдели 100 млрд. евро за модернизацията на Бундесвера. Първото му решение не е в полза на Европа на отбраната: Берлин ще купи 35 стелт-изтребителя F-35 от американския производител “Локхийд Мартин”, за да замени въздушния си флот от “Торнадо”. Толкова по-зле за европейския изтребител Scaf (въздушна бойна система на бъдещето), който Европа все пак разработва с Париж и Мадрид. Френската армия също се оказва в деликатно положение. Тя беше изцяло зависима от украинските транспортни самолети “Антонов 124”, чийто флот беше частично унищожен от руснаците. Тъй като “Ербюс А400М” има шест пъти по-малка товароносимост, вероятно тя ще се насочи към американския С-17 на “МакДонъл Дъглас”! 

Що се отнася до компанията “Ербюс”, ръководител на проекта “Евродрон” (европейски дрон със средна височина и дълга издръжливост), тя току-що обяви, че ще оборудва своя прототип с двигател, произведен от филиал на “Дженерал Електрик”!

3. Джакпот за фермерите от Средния Запад

Русия и Украйна, съответно първият и петият износител на пшеница, осигуряваха 25 на сто от световното търсене преди конфликта. Украинската пшеница гние в черноморските пристанища. Подложена на санкции, руската пшеница стана непродаваема, което води до покачване на цените, като един тон нарасна от 275 евро през януари на 350 евро през март. Американските земеделци, масово субсидирани от администрацията на Байдън (27 млрд. долара в рамките на Закона за американския спасителен план, планът на демократите за икономическо съживяване, приет през 2021 г., за да стимулира националната икономика), могат да бъдат само големите победители от това широкомащабно преразпределение на храните. 2021 г. вече беше особено благоприятна за тях, тъй като селскостопанският сектор би рекордите за износ: 177 млрд. хранителни продукти, продадени в чужбина, т.е. увеличение с 18 на сто спрямо 2020 г. и 14,6 на сто повече от предишния рекорд през 2014 г. Няма никакво съмнение, че ако военните действия продължат, Средният Запад ще отнеме от Русия и Украйна завидната титла “житницата” на планетата.


Жан-Луи Трамбле, “Фигаро”, Превод: Галя Дачкова, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар