Зима

Зима
Пролет

18 април 2022 г.

Моряшката ни сага, гарнирана с неистини

Няма празно на този свят. ПР-акции не спасяват, лъжите са до време, а истината винаги излиза наяве... 

 

Все по-често се налага да се съжаляват водещите по нашите т.н. национални телевизии. Че и по Радиото. 

Трябва да проявяват чудеса от многословни словестни  увъртания, за да не споменат бойците от Донецката народна република и руски военни, които са освободили нашите моряци от кораба „Царевна” в Мариупол. Нито дума за тях и действията им за извеждане на моряците и настаняването им в хотел в Донецк. После през Ростов на Дон до Сочи и във Варна. Няколко дни са в хотел и ги хранят. Имало телефонна връзка с тях, но нашето МВнР не благоволило да приеме разговор с представителите на Донецк, които търсели връзка за начините за придвижване на моряците. 

Днес нашата външна дори казва, че „не може да има връзка с тези, защото те са ни врагове”. Тези хора живеят в някаква паралелна държава. Тя не е на мислещите българи. Те отдавна знаят кой и как е освободил моряците и дали и как има участие на наши специалисти в такава операция. Няма тайни в света на интернета. Да се казва, че „нали затова не скъсахме дипломатическите отношения с Русия” е още едно доказателство, че управленците и сътрудниците им не стъпват по земята. 

Няма кой да им каже, че когато в българското НС се е гласувало страната да се присъедини към Германия по време на ІІ-та световна война и то е станало с пълно мнозинство, Цар Борис ІІІ е казал на председателя на парламента „поне да не бяхте толкова възторжено ръкопляскали след това гласуване”. Който разбира, ще проумее. 

Да се правим на по-католици от папата в изключително сложната ситуация в геополитиката днес и да забравяме, че национални интереси и достойнство се доказват и  в случаи като с моряците от „Царевна” е въпрос и на знания, и на майсторска дипломация. Да разрушаваш мостове, а после да бягаш като дявол от тамян, за да не проявиш поне добро възпитание в унисон с добрата класическа дипломация е нецелесъобразно. Защото никой не знае кой ще се смее последен. 

„Посрещнаха ни войници, ама не знаем какви” казал някакъв моряк и това ни се поднася от репортерите на онези телевизии, които от доста време губят зрители. Но вече си имат доста сполучливо избрани имена, които се споделят във ФБ. Защото се знае чия собственост са и кой им дърпа конците. 

Нима наистина си мислят, че редовите българи са толкова умствено изостанали, че ще ги зомбират като в англосаксонския свят? Някои може, но другите няма как да не преминат в симпатиите си на страната на тези, които поне представят гледните точки на всяка от страните, които се намират от двете страни на барикадата. Ако свалят и тези канали, значи ще се търсят други. 

Няма празно на този свят. ПР-акции не спасяват, лъжите са до време, а истината винаги излиза наяве. 

Още Бисмарк е казал, че знае много начини да изведе руската мечка от бърлогата, ама нито един да я върне обратно.

Е, изведоха я. Ами сега? Ще воюваме, дали?


 Зорница Илиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар