Зима

Зима
Пролет

13 април 2022 г.

Европейските лидери не са умни

Дори европейските лидери да доведат своите страни до икономически колапс, руската страна не трябва да допринася за това 

 

Не е тайна, че след началото на войната в Украйна, Западът обяви санкционна и информационна война на Москва. Всяка седмица има все повече ограничения спрямо руската столица, а агресивната реторика на европейските политици се засилва.

На фона на това редица руски експерти призовават властите да не се церемонят и да нанесат тежък удар на вражеските държави от Европейския съюз (ЕС), като напълно ги лишат от вътрешни енергийни ресурси. Очевидно това ще предизвика значителна икономическа рецесия в Европа и ще провокира социална дестабилизация.

Изглежда, че подобна стъпка би била логично отмъщение от страна на Русия, която всъщност все още не е сложила картите си на масата по отношение на санкциите.

Заместник-генералният директор на Националния енергиен институт Александър Фролов в интервю за FAN обясни колко е изгодно за Русия да прекъсне доставките на газ за ЕС и защо последните опити на европейски политици да се откажат от руските енергийни източници не трябва да бъдат изненада.

Според експерта има два основни фактора, поради които Русия не спира газа за вражеските европейски страни. 

„Първата е, че доставяме газ не на неприятелски страни, а на компании, с много от които си сътрудничим повече от половин век, например с австрийската компания OMV. Много от нашите европейски партньори се държаха изключително коректно през осемте години, в които бяхме под санкции, и показаха пълното си желание да продължат сътрудничеството с руски доставчици. Тези компании не предприеха неприятелски ходове, с редки изключения. Последните са концентрирани главно в региона на Полша и балтийските държави. Ще си позволя да ги извадя от скоби. Вторият момент е, че е невъзможно да се извършват истерични действия, подобни на тези, които правят европейците в ситуация, в която решаваме стратегически задачи за достъп до източния пазар“, обясни събеседникът на FAN.

Според Александър Фролов Русия, като продължава да изпълнява задълженията си в ситуация на максимален възможен натиск и санкции, демонстрира готовност да си сътрудничи с купувачи в изключително неблагоприятна политическа среда. В тази връзка руската страна доказва, че е безпрецедентно надежден партньор, с който е изгодно да се изграждат отношения в период на нееднозначна политическа ситуация в света.

Както отбеляза експертът, в настоящата ситуация САЩ провеждат мащабна конфронтация не само с Руската федерация, но и с Китай. Вашингтон обаче все още не е решил да „се нахвърли“ върху Пекин с някакви активни действия и се опитва да го нарани по други начини. В тази връзка събеседникът на FAN припомни, че Китай активно изгражда отношения с ЕС през последните няколко години. А това означава, че падането на икономиката на ЕС ще провокира намаляване на икономическата активност на Поднебесната империя, защото ЕС е важен пазар за китайски продукти.

Александър Фролов смята, че в "треперещата" ситуация, в която сега се намира Русия, в никакъв случай не трябва да ставаме като европейските политици и да се поддавам на истерия. Според него е необходимо да се изхожда не от моментни разпоредби, а от позициите, които Йосиф Сталин формулира навремето: „Хитлерите идват и си отиват, но германският народ, но германската държава остава“. Събеседникът на FAN подчерта, че в енергетиката Русия изгражда отношения не с конкретни служители, а с компании и държави.

„Настоящите политици ще си тръгнат, ситуацията ще се нормализира и ще трябва да изградим отношенията наново. Няма да постигнем никакви положителни промени, ако прекъснем доставките на енергийни ресурси за европейските държави, включително и тези, които са недружелюбни към нас. Нашият интерес не е да ги нараним. Нашата задача е да върнем ЕС на пътя на конструктивния диалог, а това няма да стане като спрем енергийните ресурси сега. Освен това ще създадем условия за колосална икономическа криза в ЕС, а тази криза не е в наш интерес“, обясни експертът.

Според него дори европейските лидери да доведат своите страни до икономически колапс, руската страна не трябва да допринася за това. В противен случай тази криза ще трябва да бъде „разтърсвана“ за около 20 години, което не отговаря на интересите на Москва.

Наскоро стана известно, че Италия, вторият по големина купувач на руски газ в ЕС след Германия, възнамерява да увеличи вноса на синьо гориво от арабските страни. Ден преди това италианската компания Eni се договори с алжирската Sonatrach за постепенно увеличаване на доставките по газопровода Transmed и постигане на годишен обем от 9 милиарда кубически метра газ до 2023-24 г. Както отбеляза премиерът Марио Драги, това стъпката е свързана с желанието на републиката да се отърве от енергийната зависимост на Руската федерация.

Премахването на зависимостта от руското синьо гориво е един от компонентите на европейската енергийна политика, която се прилага от много години. „Никога не знаеш какво казват. Това са политици-трепачи, които не разбират въпроса. Това, което сега казват за руския газ, не се различава фундаментално от това, което европейските лидери казваха за руския газ през последните поне 13, та дори 20 години. Точно през 2002 г. беше обявен газопроводът Набуко, който според европейските представители е трябвало да свърже страните от Близкия изток с европейския пазар. И как? Намаля ли през това време зависимостта от руския газ? Представяте ли си - не! Европейските лидери не са умни, европейските лидери не могат да броят. Това се доказва през последните 20 години отношения в газовия сектор. След като делът на Газпром в европейските доставки падна до 27%, след това се повиши до 37-38%. И през цялото това време ЕС се стреми да се отърве от зависимостта от руския газ, като предприема всички възможни стъпки. Просто се оказа, че няма толкова много стъпки, а и да има като цяло са неефективни “, каза източникът на FAN.

В същото време специалист в енергийния сектор обърна внимание на факта, че много експерти в Русия също не винаги оценяват правилно ситуацията. „У нас някои политици твърдо вярват и предават на други, че САЩ се борят за европейския пазар с нас, за да доставят своя втечнен природен газ и че всичко е само за тази цел и е замислено. Изглежда, че последните събития дори потвърждават това мнение. Байдън подписа много сериозен документ с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в който те обещаха да увеличат доставките на втечнен природен газ за Европейския съюз през 2022 г. с поне 15 милиарда кубически метра. Това е само 10% от обема, който Газпром доставя на ЕС (през 2021 г. Газпром достави около 145 милиарда кубически метра синьо гориво за ЕС).

Според Александър Фролов Европа не е най-привлекателният пазар за доставчиците на газ, особено за втечнен природен газ. Много по-изгоден в това отношение е Азиатско-тихоокеанският регион. Това е толкова атрактивен пазар, че около 75% от всички доставки в света отиват там, а Китай, Япония и Южна Корея консумират половината от целия LNG в света. Освен това Китай и Япония поотделно използват повече втечнен природен газ от всички страни от ЕС взети заедно, поради което всички доставчици, включително американските, отиват в Азия.


Милена Богданова, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар