Зима

Зима
Пролет

4 април 2022 г.

Сергей Лавров: Ситуацията в Буча е провокация, която застрашава международния мир и сигурност

„Русия отбелязва продължаващите опити на западните страни да политизират и дори да спекулират по хуманитарни въпроси в Украйна.“ 

 

Руският външен министър Сергей Лавров нарече ситуацията в украинския град Буча "фалшива атака".

По думите на Лавров, там е уредена постановка, която в Украйна и на Запад се разпръсква по всички канали и социални мрежи.

"Онзи ден в град Буча, Киевска област, беше извършена поредна фалшива атака, след като руски военни напуснаха оттам в съответствие с постигнатите планове и договорености. Няколко дни по-късно там беше уредена постановка, която беше разпръсната чрез всички канали и социални мрежи от украински представители и техните западни покровители“, каза ръководителят на руската дипломатическа агенция в понеделник по време на разговори в Москва с заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, предава ТАСС.

„Русия отбелязва продължаващите опити на западните страни да политизират и дори да спекулират по хуманитарни въпроси в Украйна“, каза Лавров.

Руският външен министър подчерта, че Москва разглежда ситуацията в Буча като провокация, която застрашава международния мир и сигурност, и ще поиска Великобритания, която председателства Съвета за сигурност на ООН, да проведе среща по тази тема.

„Поискахме спешна среща на Съвета за сигурност на ООН по този конкретен въпрос, защото виждаме подобни провокации като пряка заплаха за международния мир и сигурност. Председателят на Съвета за сигурност този месец, Обединеното кралство, все още не може да ни потвърди възможността за провеждане на такава среща, но ще поискаме председателят да изпълнява функциите си“, заяви Лавров.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар