Зима

Зима
Пролет

4 април 2022 г.

Лена пусна белия дим над БНБ

Говорителката на правителството предизвести победата на Гюров. Влиза ли това в нейните правомощия?
 

Две пещи осигуряват подаването на бял или черен дим на папския конклав във Ватикана. Белият възвестява, че е избран нов папа, а черният - че гласуването на кардиналите не е постигнало окончателно решение.

На 3 април, късния следобед, Лена Бориславова, говорителката на правителството, пусна бял дим над БНБ. От името на коалицията тя „избра” кандидата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров за управител на Централната банка.

С това тя завърши „първия етап” от конкурса за наследник на Димитър Радев.

„Андрей Гюров ще бъде подкрепен в гласуването в парламента от БСП и "Демократична България". Това с голяма увереност каза Бориславова, въпреки че часове преди тв изявата й съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че все още няма решение на парламентарната група кой да бъде подкрепен, а Георги Свиленски от БСП - че решение ще се вземе на заседание на парламентарната група.

"Kандидатурата, зад която аз заставам, както и двама от коалиционните ни партньори, е на г-н Гюров." 

Дали дамата вече бе получила официално позволение да говори от тяхно име!?

 "За нас това е кандидат с безупречна репутация. Той няма съмнителни петна в биографията си, не е работил в банкови институции с ниски резултати на стрес тестове. Не е управлявал такава банка и не може да му се вмени, че не е упражнил контрол. Второ КТБ българският народ не трябва да изживява. Надявам се, че той ще бъде подкрепен. Друг резултат ще внесе съмнения върху желанието за контрол в банковата система", каза Бориславова, загатвайки за проблеми около кандидатурата на Любомир Каримански от "Има такъв народ".

Говорителката на Министерския съвет, пое и „посилната” за нея задача да говори и от името на парламента. Там пък един друг самозванец часове по-рано беше предопределил победителя в състезанието. Това беше председателят на Народното събрание Никола Минчев, който заяви, че кандидатурата на Гюров е на коалицията, а не тази на Каримански. Не е ли тежък лобизъм председателят на парламента, който е приел и пуснал за гласуване процедурата по избор на гуверньор, да прави подобно изказване след първия етап на същата тази процедура, ще оставим да решат депутатите.

Двете изявления предизвикаха отговора на Любомир Каримански, който бе разпространен около 23 ч. чрез фейсбука на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Председателят на бюджетната комисия в парламента коментира, че се е изненадал от изявлението на Бориславова, в което е имало внушения и опити за клевети. Според него е недопустимо правителството да се намесва в независимостта на институцията БНБ, както и да се казва на Народното събрание кой е точният кандидат.

"Важно е да се направи още едно уточнение и то е свързано с това кой има право да говори от името на коалицията и има ли упълномощен човек. На мен не ми е известно да има такъв, а "Има такъв народ също сме част от коалицията. Не ми е известно да е имало среща, на която съответните коалиционни партньори да са посочили един от двамата кандидати като фаворит", каза Каримански.

По думите му вече е станало ясно за всички граждани и журналисти кой се е опитал да го "посъветва" да се откаже от надпреварата за поста управител на БНБ.

Но, да вдигнем дрона на обективността и да погледнем отвисоко цялата пародия на конкурса за този много важен пост. Както и да поразгледаме участието в него на „предизвестения победител”.

Можете да попитате всеки случайно избран HR специалист дали е възможно при конкурс за даден пост кандидат да се яви с непълен набор от изискуеми документи и когато комисията ги изиска, той да каже: „Чакайте ме, ще ги представя”. Юристи, анкетирани от „БАНКЕРЪ”, заявиха категорично, че такъв кандидат в най-прозаичен конкурс се дисквалифицира. Точка.

Защо кандидат за гуверньор на БНБ обаче прави изключение от общите правила и здравата логика? С какви правомощия кара лидери на политически партии, депутати, членове на комисии в парламента да го чакат да си събере хартиената биография?

Много неща останаха затаени и в публичния „разпит” на Андрей Гюров пред бюджетната комисия. Но бдителни юристи ги разкриха.

„Не е ясно как с простички декларации от типа „работил съм там и там” и „бях шеф на едно звено” стават ясни истинските ангажименти на кандидата, ролята му на определени постове, качеството и количеството на свършената работа. Да чухте Гюров да е представил длъжностни характеристики за изпълняваните длъжности?” Това коментират прависти, врели и кипели в подобни конкурси и добавят, че това, че Гюров е бил шеф на дирекция, а преди това началник на отдел нищо не значи. Не е без значение колко хора и какви средства е управлявал – трима или триста, скромен фирмен бюджет или милиони външни пари.

„Каква информация носи биография, в която пише, че Гюров е бил 1 година началник на дирекция, а преди това заместник и началник на отдел”, питат юристите. „А на настояване за по-голяма конкретност да се отговаря – не мога да си спомня. Това не е сериозно.”

За външните наблюдатели остава скрит управленския опит на Гюров и резултатите от него. Когато е бил и.д. това управленски опит ли е? Събира ли Гюров 5 г. управленски опит в кредитна институция или не? Ако това задоволява депутатите – толкова по-зле за тях.

Ами неуредиците около дипломата и професионалната му квалификация? Да  получава признание на дипломата си за придобитата през 2005 г. докторска степен от Виенския университет, докато тече изслушването на 31 март. На всичко отгоре публикуваната в официалния регистър дисертация не е оригиналният труд, който той е защитил през 2005 г. във Виена, а актуализирана версия.

Наистина притежава заложби „Българския Нострадамус”! След като в дисертация, защитена на 11 ноември 2005 г., пише за глобалната финансова криза от 2008 г., цитирайки статия от 2007 г. и коментира икономически данни от 2012-а.

Публикуваната в регистъра дисертация на Гюров не е оригиналната му разработка от 2005 г., каквото е изискването на закона. Затова той самият призна в петък.

Гюров обясни, че в НАЦИД е публикувана актуализирана версия на труда от 2019 г., когато дисертацията е регистрирана в МОН от Американския университет в България. Депутатът обеща все пак "другата седмица" да публикува оригиналния си научен труд от 2005 г., каквото е изискването по правилата на конкурса.

Предизвестеният избор на Гюров подразни и други иначе спокойни наблюдатели. Бившият Финансист №1 Симеон Дянков също изобличи Гюров. 

„Един от кандидатите твърди, че е бил канен за член на Надзорния Съвет на австрийската национална банка. Сигурно се е объркал: този съвет се състои само от австрийци, които по равно представляват работещите в банката, австрийски бизнеси и общественици.” Дянков публикува и състава на този орган.

Объркал ли се е Гюров или просто допълва водения от Десислава Атанасова „Списък с лъжите на „промяната”.


Чавдар Цолов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар